×

gallery weekend: ömalm

gallery weekend: ömalm

Under Gallery Weekend Stockholm 10-12 november presenterar vi på ed. art på Hagagatan en utställning med nya cyanotypier av Cecilia Ömalm.

Välkomna till öppningskväll fredag 10 november kl. 17-20, konstnärssamtal kl. 17:30.

Verken släpps till försäljning fredag 10 november.

Öppettider Gallery Weekend Stockholm
Fredag 10 november 17-20
Lördag 11 november 12-18
Söndag 12 november 12-16

Cecilia Ömalm är en av de som drivit på cyanotypins återkomst som konstnärligt uttryckssätt i Sverige under senaste åren. Från att ha varit en relativt bortglömd fotografisk 1800-talsteknik, är det idag många som känner igen cyanotypins främsta kännetecken: den starka blå färgen som skapas av järnsalter. 

De nya verken bleks och färgas in med örter

I sina nya bilder har Cecilia Ömalm experimenterat vidare med tekniken och med hjälp av blekning och växtfärgning fått fram en dov, jordig färgskala med toner av umbra och ockra. Bilderna är fotogram, det vill säga verk som skapats genom att konstnären arrangerar objekt direkt på papperet. Både objekt och skuggor lämnar ”avtryck” i papperets yta när det belyses med UV-ljus, en negativ avbild skapas. Utställningen består delvis av bilder som tydligt redovisar vilket objekt som använts, i 1800-talsbotanikern och pionjären Anna Atkins anda. Men här finns också en hel serie mer abstrakta bilder där vi som betraktare inte direkt kan förstå vad vi ser. Det blir en lek med positiv och negativ, bild och avbild.

Titeln Dear Anna refererar till Anna Atkins (1799-1871), botaniker och fotograf och skapare av världens första fotobok Photographs of British Algae, 1843. 

Läs mer om tankarna bakom utställningen

Cecilia Ömalm studerade vid International Center for Photography i New York under slutet av 90-talet. Sedan mitten av 2000-talet har hon en framgångsrik karriär på den svenska konstscenen, med ett stort antal utställningar och verk som återfinns i bland annat Moderna museets samlingar. 

Se alla verk av Cecilia Ömalm

Örtblandningar i Cecilia Ömalms ateljé

Konstnärens anteckningar om infärgning, exponering osv

Bilderna tas fram enligt fotogrammets princip - ett objekt läggs direkt på ett ljuskänsligt papper