×

Hänga konst som ett proffs

Under åren har vi hängt konst i hundratals hem och tänkte dela med oss av det vi lärt oss. Så vi gjorde en serie instruktionsvideor. Om du hellre vill få hjälp av ett proffs, tveka inte att kontakta oss.

Läs mer om våra konsthängningskonsultationer

Lektion 1: Hitta rätt höjd

Vill du hänga flera konstverk av olika storlek intill varandra och fortfarande få en harmonisk hängning? Att justera efter överkanten kan få hängningen att se ut som tvätt på tork. Att justera efter mitten kan bli "hoppigt" om formaten skiljer sig mycket åt. Som tur är finns ett trick som alla i konstbranschen känner till: att hänga längs en horisontlinje vid 1/3 av konstverket.

I den här videon visar Elisabeth Blennow Calälv, grundare av ed. art, hur man får till en harmonisk och balanserad hängning när hon kombinerar tre konstverk i olika format: Cecilia Ömalms "Le Grand Bleu", Annette Flensburgs "Untitled (brown)" och Morten Buchs "Untitled"

Lektion 2: Tavelväggen

Att kombinera flera konstverk i en grupp kan både sänka och lyfta konsten - beroende på hur du får till det. Det handlar förstås mycket om tycke och smak, men några små tips kommer att göra arbetet enklare.

I den här videon skapar ed. arts grundare Elisabeth Blennow Calälv en balanserad tavelvägg genom att kombinera 6 konstverk ur ed. arts utbud.

Lektion 3: Tavelväggen hemma

Att hänga konst i ett vitt rum med 150 inramade konstverk att välja på (som vi gjorde i del 2), är kanske inte så svårt. Men hur gör man hemma, där det finns möbler att förhålla sig till, och en massa konstverk som kanske inte passar ihop?

Vi fick komma hem till Josefin och Daniel för att hänga om konsten i deras kombinerade vardagsrum och matsal. För att skapa en mer dynamisk hängning än den befintliga delade vi upp konsten i två kluster och försökte skeva till det utan att göra det för galet.

Lektion 4: Konst runt TV:n

Det vanligaste objekt vi har på våra väggar förutom konst är nog TV:n. Men ofta blir hängningen som ett solsystem där TV:n tronar som den strålande solen i mitten omgiven av planeterna - konstverken. Den blir lätt alltför dominerande och det kan kännas svårt att kombinera den med konst.

I den här videon har vi besökt två hem och försökt visa något av processen när vi kombinerat konst och TV på samma vägg. Vi försöker också dela med oss av några idéer kring hur man kan tänka.