Cecilia Ömalm
f. 1974, Umeå

I sitt konstnärliga arbete utgår Cecilia Ömalm ofta från platser, rum och tillstånd. Mest känd är hon kanske för sina digitala collage – ofta enorma, detaljrika bilder i svartvitt där betraktaren bjuds att kika in i mystiska, ödesmättade rum. Ömalm utgår ifrån arkivmaterial från hela världshistorien och väver samman sina bilder för att skapa dessa symboltyngda platser. Dessutom arbetar hon med skulptur och foto, alltid med undersökandet av platsen som utgångspunkt.


Cecilia Ömalm utbildade sig till fotografi på International Center for Photography i New York på slutet av 90-talet. Sedan mitten av 2000-talet har hon haft en framgångsrik karriär på den svenska konstscenen, med ett stort antal utställningar och verk som återfinns i bland annat Moderna museets samlingar. 


Aktuellt

Läs: Skribenten och konstnären Magdalens Dziurlikowskas samtal med Cecilia Ömalm utifrån skulpturen Nocturne/Denderah i Thielska galleriets park. Läs här

Se: Bloggaren och fotografen Frida Vega Salomonsson på besök i Cecilia Ömalms ateljé. Se här

Lyssna: Podcastduon Flora & Frida pratar med Cecilia Ömalm om den konstnärliga processen. Lyssna här

Besök: www.ceciliaomalm.com

Fler bilder

Alla verk av Cecilia Ömalm

 • Slutsålt
  Sea of Tranquility Sea of Tranquility

  Sea of Tranquility är ett verk som skapats med hjälp av solens strålar; en bild av en måne som inte är en måne, inte en plats, utan ett öga, en tanke eller ett tillstånd. Läs mer

  5 000 SEK
  Varukorg
 • Mysticism och ockultism har länge intresserat Cecilia Ömalm. Bilderna i sviten Vitriol är uppbyggda med föremål hämtade från ett alkemiska laboratorium. Klassiska stilleben har fotograferats och överförts till ett glasnegativ för att därefter exponeras i solljus mot cyanotypipapper. 

  4 200 SEK
Visar 1 - 2 av 2 konstverk