×

amnesia

amnesia

Olle Borg är en Stockholmsbaserad konstnär vars serigrafier vi jobbar med sedan ett antal år. Plötsligt slog det Olle Borg att han hade några exemplar av en gammal litografi i sina lådor hemma. Nu finns den på ed-art.se. Såhär berättar Olle Borg själv om tillkomsten:

”Hur jag fick den lite knäppa idén att göra ett grafiskt blad på en röntgenbild på mitt eget kranium minns jag inte, men hur som helst ringde jag Odenplans läkarhus röntgen och frågade om de kunde hjälpa mig. Svar blev: ”Nej inte på måndag för då servas maskinen men på tisdag går bra”. 

Först provade vi med plåtar för just skallröntgen men det blev inte bra då de är mindre. Sköterskan som nu var väldigt engagerad i projektet föreslog då i stället att vi skulle använda plåtar för lungröntgen. Vi hade mycket roligt och på den bilden som blev bladet skrattar jag. 

En röntgenbild är i princip ett avtryck, det finns inget perspektiv eftersom strålarna går rakt igenom objektet och ju mer materia de behöver passera desto mer ljusgenomsläpp blir det på röntgenbilden. Vi lade den direkt på litoplåten och belyste plåten genom röntgenbilden. Bladet trycktes sen i Måns Heidvalls litoverkstad, numera nedlagda Sibirien lito. 

Vi belyste plåtarna olika länge för att sen trycka med transparent svart för att på så vis bygga upp en gråskala. Min tanke var att så småningom komma ända till en svärta men efter 7(!) plåtar fick det vara nog, jag var ändå nöjd med gråskalan i stället.”

Se alla konstverk av Olle Borg här