×

tillbaka till fjällvärlden

tillbaka till fjällvärlden

Äntligen har Roger Metto gjort en hel serie nya bilder! Motiven han envetet återvänder till är Kiruna och den omkringliggande fjällvärlden som blivit en nödvändighet för bilderna han skapar, men också för honom själv och hans historia. Här finns de snötäckta topparna och de skimrande björkstammarna, allt tolkat med konstnärens färgstarka, egensinniga palett. 

Metto är en av våra stora landskapsmålare idag. Hans bilder har alltid frammanat känslan av människans litenhet inför en storslagen men också mystisk natur. I sina tidiga verk var referenserna vidare, där fanns cowboyromantik och klippiga berg, drömmen om vilda västerns oändliga vidder. Idag återvänder han allt oftare till just den del av den gamla hembygden som står oförändrad och det vidsträckta landskap som breder ut sig som ett panorama i alla väderstreck kring Kiruna. I den nya serien finns porträtt av välkända berg och platser som Kiruna, Katterjokk och Tuolpagorni.

Roger Metto vid arbetsbänken i ateljén

Tekniken är digitalt sceentryck - en teknik som ger fantastisk lyster och djup i färgerna. Konstverken har gjorts i samarbete med Edition Vulfovitch. Ytor och delar av målningar ur Roger Mettos verk har fotograferats, vilka sedan använts för att digitalt komponera nya bilder. En teknik som givit konstnären en helt ny, spännande palett att arbeta med. 

Roger Metto är utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och finns idag, efter år av aktiv utställningsverksamhet, representerad i de stora svenska museernas samlingar. Han har gjort flera offentliga utsmyckningar.

Se alla verk av Roger Metto

En av målningarna som har bidragit med ytor till de digitala kompositionerna

Ytterligare en yta som fotograferats av och använts för att skapa de nya trycken

Det snett infallande ljuset visar den vackra lystern i de nya tryckens yta

Färgtuber i Roger Mettos ateljé 

Skrivbordet där Roger Metto arbetar med akvarell

I ateljén är väggarna tapetserade med inspiration från fjällvärlden