Jakob Ojanen
f. 1980

Jakob Ojanen intresserar sig för bilderna omkring oss. Men det är inte reklamslogans eller offentliga konstverk han har i sitt kikarsikte, utan abstrakta former – de utsuddade och övermålade bilder som finns överallt i det offentliga rummet. Att skapa en abstrakt bild kan lika gärna handla om att sudda bort någonting föreställande, som att bygga den från grunden. Ojanen samlar på dessa ”icke-bilder” från det offentliga rummet, behandlar dem, målar på dem, och suddar på så vis även bort gränsen mellan foto och måleri.


Jakob Ojanen erhöll sin Master of Fine Arts från Konstfack i Stockholm år 2008. Sedan dess har han ställt ut på gallerier och konsthallar runtom i Sverige samt tilldelats ett antal stora stipendier, bland annat det prestigefulla Bærtling-stipendiet 2008.


Aktuellt

Läs: Intervju med Jakob Ojanen av C-print Journal som gjorde ateljébesök hos konstnären i september 2014. Läs mer

Utställningar: 2016, popup-galleri, Grafikens Hus och ed. art. Läs mer

2016 "Color off", Galleri Thomassen i Göteborg. Ur recensionen i Göteborgs-Posten av Fredrik Svensk: "/.../ På så vis uppmärksammar Ojanen de poetiska möjligheter som finns i spelat mellan den abstrakta utsuddade motivet, dess funktion att både dölja något utgör själva ämnet för måleriet som sådant. Att många av verken dessutom för tankarna till molnmåleri skapar en suggestiv brygga mellan det en gång så viktiga objektet för fantasins projektioner och dagens korporativa cloud-ideologi på Internet."

2015, Galleri Susanne Petterson

Mer info: www.jakobojanen.com

Alla verk av Jakob Ojanen

Visar 1 - 28 av 28 konstverk