×

egensinnigt

egensinnigt

Vi på ed. art har arbetat med Jakob Ojanens grafik i många år, och det är alltid en fröjd när han kommer in med nya verk. För det mesta blir det monotypier, där han kan arbeta direkt på en obehandlad plåt på ett sätt som ligger nära måleriet. Så även denna gång. Nu har vi lagt upp åtta nya monotypier på ed-art.se.

Såhär beskriver Jakob Ojanen själv arbetet med de nya bilderna:

– Med de här monotypierna – och med mina senaste målningar – har jag gått in i en konstnärlig process där jag försöker hitta en tidsmässig aspekt. Där gesterna av verktygen, penslar och silikonspatlar arbetar och flyttar färgmassan över tryckplåten fram och tillbaka. Raderar och målar över, skrapar bort och tecknar. Silikonpenseln raderar lika mycket som den ritar, det blir ett slags inverterat tecknade. Bilden omarbetas och börjas om tills jag hittar till den där känslan att en reva i rumstiden uppstår. Bilden blir både ett ögonblick och en evighet på samma gång. 

Jakob Ojanen erhöll sin Master of Fine Arts från Konstfack i Stockholm år 2008. Sedan dess har han ställt ut på gallerier och konsthallar runtom i Sverige. År 2019 tilldelades han Åke Andréhn-stipendiet för sitt rika konstnärskap och sitt nyskapande måleri, där han utforskar materialitet och synen på måleriets egenskaper och förutsättningar. "Hans skulpturala verk, installationer och måleri framstår sammantaget som egensinniga och starkt uttrycksfulla, både visuellt och konceptuellt" skrev juryn då.

Se alla verk av Jakob Ojanen