×

ojanen på haga

Just nu har vi lite extra fokus på Jakob Ojanen här på ed. art. I visningsrummet på Hagagatan 14 pryds väggarna av sex av Ojanens monotypier. Hängningen pågår till mitten av november. Välkommen in att titta under våra öppettider på torsdagar 12-18, eller enligt överenskommelse. Det är oftast någon här dagtid!

Monotypier är tryck som bara finns i ett exemplar, där konstnären lägger färg direkt på en helt obehandlad plåt, för att sedan överföra färgen till papperet genom att köra papper och plåt genom en tryckpress.

Jakob Ojanens arbeten kretsar kring utsuddade och övermålade bilder som finns överallt i det offentliga rummet. Att skapa en abstrakt bild kan lika gärna handla om att sudda bort någonting föreställande, som att bygga den från grunden. Ojanen samlar på dessa ”icke-bilder” från det offentliga rummet, behandlar dem, målar på dem, och suddar på så vis även bort gränsen mellan foto och måleri. Arbetet med monotypierna sker på samma sätt; färg läggs på plåten för att sedan delvis torkas bort. Det som blir kvar skapar bilden, när plåten och papperet körts genom tryckpressen.

Se alla verk av Jakob Ojanen