×

Vierranvarri

Vierranvarri

"Vare sig ond eller god är vildmarken sig själv nog", säger Roger Metto om motivvalet i sitt senaste tryck Vierranvárri. Berget som konstverket är uppkallat efter ligger i de lappländska fjälltrakterna, platsen återfinns längs Västra leden, mellan Kebnekaise Fjällstation och Kebnekaises sydtopp. 

"Vissa platser i fjällen förefaller speciella, det här är för mig en sådan plats", säger Roger Metto. "Det är det obebodda, oexploaterade som lockar mig. Det monumentala berget gör det lätt för mig att sympatisera med idén om den besjälade naturen."

Metto har under hela sin karriär skildrat bergen och fjällvärlden, delvis präglad av sin uppväxt i Kiruna med dess omgivande storslagna natur. Han beskriver avbildningen av platsen som ett sätt att dechiffrera den, för att förstå och förstärka det egna perspektivet.

Konstverket har tagits fram till Föreningen för grafisk konsts årliga portfölj och tilldelas medlemmar i föreningen. Därmed blir verket också del i Nationalmusei och British museums samlingar. Utöver dessa exemplar finns ett fåtal blad till försäljning via oss på ed. art.

Roger Metto "Vierranvárri", litografi, upplaga 151, pappersstorlek 49,5x35,5cm