×

snabbnudlar, ja tack

snabbnudlar, ja tack

Det massproducerade, det tomma och det nostalgiska finns ofta med i Thomas Hanssons bilder. I den nya serien linoleumsnitt har han avbildat snabbnudlar av olika smaker, ”hot”, ”vegetables”, ”chicken” och ”mushrooms”. Hur – och varför - kan något så enkelt och vardagligt lyftas upp till att bli konst?

– Jag ser min användning av vardagsmotiv mer och mer som ett sökande efter betydelse i det som betraktas som meningslöst, säger Thomas Hansson. Kanske som ett sätt att försöka förstå den värld vi lever i och kommer ifrån. Nostalgi fungerar som en varm trygg filt; något igenkännbart. Men kanske skänker nostalgin ett djup och en mening till tomheten och fyller den med betydelse genom den ansamling av lager och betydelser som tiden ger ett föremål. Som nostalgin plockar upp och befäster. 

I sviten ’Instant noodles, yes please!’ möter vi snabbnudlarna; ett billigt, enkelt, värmande och gott mål mat. En massproducerad och näringsmässigt tveksam quickfix; något du tar till när du inte har tid eller ork att laga mat. 

– Processen att tillverka snabbnudlar kom på slutet av 1950-talet. Jag ser dem i ljuset av den tidens dröm om ett lättare liv, där du inte behövde lägga onödig tid på att laga mat. En tid med en nyvunnen fritid och skrynkelfria syntetiska kläder. Snabbnudlarna är en viskning från då, om den tidens framtid. En framtid som då fortfarande var ljus.

Linoleumsnitt är en grafisk teknik där konstnären karvar och skär i en platta av mjuk linoleum. Alla områden som skärs bort kommer att förbli vita när man sedan färgar in och trycker med plattan. Det innebär att konstnären måste tänka ”negativt”, det är de områden som man inte arbetar med som kommer att bli färgade. När linoleumplattan är färdigbearbetad kan man trycka med den upprepade gånger och därmed skapa upplagor. Thomas Hanssons nudelsvit är tryckta med samma tryckplatta, men infärgade med olika tryckfärg och sedan i viss mån akvarellerade i efterhand. Upplagorna är små, mellan 5 och 6 blad per färg.

Se alla konstverk av Thomas Hansson