×

närkamp

närkamp

Vi är glada att presentera Ditte Ejlerskovs fantastiska ”The Goddess Intaglio Prints”. Bilderna fortsätter Ejlerskovs undersökande av lyckohormonet oxytocin, som pågått under ett antal år. ”The Goddess” som benämns i verkens titel är självaste oxytocingudinnan, som befinner sig i en ständig kamp med sin nemesis, adrenalinet.

Oxytocin är det så kallade kärlekshormonet som kroppen uppfylls av under intima stunder, för kvinnor även under förlossning och graviditet. Detta lyckohormon kan inte finnas i kroppen samtidigt som dess motpol, det så kallade ”fight and flight”-hormonet adrenalin. Kampen mellan dessa två hormon – mellan kärleken och aggressionen – har länge intresserat Ditte Ejlerskov. I flera utställningar har hon utforskat ämnet och bland annat bildat en egen oxytocinkult som tillber oxytocingudinnan.

Ditte Ejlerskov - The Goddess Side glance (blue)

Den eviga brottningsmatchen mellan de två hormonen har hon visualiserat i en serie både digitala och fysiska skulpturer som avbildar två atletiska, nakna, kvinnliga brottare. Motivet är Ejlerskovs egen variant på ett av konsthistoriens mest kända konstverk ”the Uffizi wrestlers”, den antika grekiska marmorskulpturen föreställande två manliga brottare som finns att beskåda på Uffizierna i Florens. 

Det är dessa brottande kvinnor som återfinns i ”The Goddess Intaglio Prints”. Ur olika vinklar får vi se deras intima kamp. Men det är inte två sexualiserade nakna kvinnor vi får följa, utan två avatarers närkamp. Huden byggs upp av ett nätverk av trådar och ögonen blickar robotlikt tomma framför sig. 

Ditte Ejlerskov - The Inside Scape (Inverted, Grey)

Inom ramen för ”The Goddess Intaglio Prints” ryms alltså många motsatspar: den digitala tekniken som motivet framställts med, kombinerat med den mångtusenåriga skulpturförlagan och den månghundraåriga trycktekniken; den eviga kampen mellan lyckan/oxytocinet och ilskan/adrenalinet; kontrasten mellan den gängse bilden av den nakna, utsatta kvinnokroppen och den bild vi här presenteras av den kämpande, atletiska avataren.

Ditte Ejlerskov har snabbt nått en framskjuten position på Nordens konstscen. 2009 erhöll hon sin magisterexamen från Malmö konsthögskola och har därefter ställt ut på konsthallar, museer och gallerier runtom i framförallt Norden och Tyskland. Hennes verk återfinns i en mängd viktiga museisamlingar.

Trycken är framtagna hos Ateljé Larsen i Helsingborg, en av Nordens främsta verkstäder för djuptryck. Varje färg trycks på tjockt bomullspapper med en plåt som färgas in för hand. Motiven är trycka i små upplagor om 30 exemplar.

Fler verk av Ditte Ejlerskov