×

ed.itions: gyllenhammar

Nu lanserar ed. art sin senaste grafikutgåva: etsningen Natt av Charlotte Gyllenhammar. Gyllenhammar är en av Sveriges mest omtalade konstnärer med en lång rad utställningar och offentliga verk bakom sig. För ed. art har hon tagit fram en enkel men mycket dramatisk bild. ”Den brinnande gestalten är en evig bild av lidande, men metaforiskt också av andens extas” kommenterar hon motivet.

Natt knyter an till bildserien och videon Night från 2014. Night skildrar en brinnande gestalt som går fram och tillbaka och som i den rörelsen speglar sig själv. I etsningen har rörelsen tagit fysisk form i en speglad dubblering av den brinnande gestalten. Det laddade motivet knyter an till många av Charlotte Gyllenhammars tidigare verk.

– Jag har ofta gestaltat tillstånd precis innan eller efter en dramatisk händelse, såsom en explosion eller ett fall. Här är man i stället mitt i smärtpunkten.

– Verket har något av både dröm och mardröm över sig, jag har velat skildra både den inre och den yttre bilden. Metaforiskt kan ju elden representera anden och passionen. Kroppsligt är den brinnande gestalten kanske det värsta tillstånd en människa kan befinna sig i.

Att fånga just den dubbelheten har varit viktigt i arbetet med verken.

– I filmen rör sig gestalten runt, runt och som åskådare vet man inte om hon försöker komma undan elden eller om hon självantänt – kommer elden inifrån eller utifrån? 

Samtidigt är Charlotte Gyllenhammar medveten om att det är en tung bild som leder tankarna till mänskliga prövningar genom alla tider, från Jeanne d’Arc till pogromer och mer dagsaktuella händelser.

– Den skildrar ett av mänsklighetens villkor: den dubbla rörelsen att se, men inte stå ut.

Nytryckta blad uppspända för att det fuktiga papperet ska torka utan att papperet buktar sig, hos tryckaren Alexandra Kern.

Teknik: fotopolymeretsning, tre plåtar
Upplaga: 50
Storlek papper: 60x50 cm
Storlek tryck: 40x30 cm
Papper: Hahnemühle 350g

Läs mer och köp Natt