×

ikebana

ikebana

Vi är glada att presentera tre nya konstverk av Erik Berglin. Serien kallar han för Ikebana Arrangements, uppkallad efter den traditionella japanska konsten att arrangera blommor. Där västerländska florister i många fall lägger tyngdpunkten på det dekorativa i kombinationen av färger och blommornas skönhet, väljer utövare av Ikebana att fokusera på enkelhet. Rena linjer och det estetiska samspelet mellan vas, blommor, blad och stjälkar är det viktiga. Arrangemanget är tänkt att betraktas från en specifik vinkel och inte från alla håll, som i den västerländska cirkulära traditionen. 

Erik Berglins bildsvit har tagit inspiration från Ikebana-traditionen, men han bygger varsamt sina bilder med digital manipulation. Varje motiv består av ett hundratal bilder på blommor som frilagts och noggrant manipulerats för att skapa måleriska effekter. 

Blommor har historiskt varit ett ofta återkommande motiv inom konsten. Ett så välkänt motiv kan lätt bli slentrianmässigt och tråkigt. Just därför har Berglin i flera olika serier återkommit till blommor som motiv – för att utforska om han kan göra något nytt av det. Ikebana Arrangements är en helt ny bildsvit men den föregicks av Tulip Variations som bland annat visats på Musée de l’Elysée i Lausanne, Schweiz och inkluderades till deras samling. Samma serie ingick i den stora antologin Flora Photographica - Flowers in Contemporary Photography - utgiven av Thames & Hudson, 2022.

Verken är digitala pigmenttryck av högsta kvalitet på syrafritt papper gjorda i upplagor om 30, signerade och numrerade av konstnären.

Erik Berglin artist

Erik Berglin erhöll sin Master of Fine Arts från Akademi Valand i Göteborg år 2010. Han har fått ett tjugotal stipendier och finns representerad i samlingarna hos bland andra Musée de Élysée i Schweiz, Hasselblad Center och Göteborgs Museum. 2022 tilldelades han Svenska fotobokspriset för sin bok The Bird Project.

Se alla konstverk av Erik Berglin