×

rising

rising

Nu finns Malin Gabriella Nordins litografi Rising på ed-art.se, en litografi i större format och ljusare toner än Nordins tidigare verk i upplaga. 

Berätta om verket!

– Litografin utgår från en målning och den här gången försökte jag verkligen hålla mig till förlagan. Men som alltid finns det en nyfikenhet för att testa nya vägar framåt, så motivet växte till sig under arbetets gång, beroende på vad som behövdes för kompositionen där och då. 

– När jag målar vet jag aldrig vart det ska ta vägen, det är något som växer fram och tar plats. Jag har väldigt svårt att jobba utifrån skisser, även om jag försöker så tar nyfikenheten över. För mig är målandet alltid ett slags utforskande och det är det som fascinerar mig mest. Kompositioner som drar åt olika håll och färger som tar plats och förändrar atmosfären, känslan och rytmen i en linje som möter en annan, någonting som gror och växer och blir till ett flöde. En historia som utvecklas.

I litografi arbetar konstnären fram motivet i svart på plastfilmer, en film per färg

– I litografi trycker man en färg i taget, innan man lägger på nästa plåt. Det är ett helt annat tillvägagångssätt att bygga upp en bild än vad jag är van vid, vilket är spännande och skapar nya tankebanor för mig. I måleriet arbetar jag ofta snabbt och intuitivt, blandar färger vartefter, målar över. I grafiken måste jag sakta ner processen och tänka efter då jag målar en plåt i taget, det blir lite som ett pussel att få allt på rätt plats.

– Det är alltid otroligt att få komma till Björn (Lumphé, på Lumphé litografiska) och arbeta med honom, önskar jag kunde göra det oftare och längre.

Vad håller du på med just nu?

– Jag har nyligen bytt ateljé och precis kommit igång i den nya. Förra året hade jag tre stora separatutställningar, så efter det har jag behövt hitta tillbaka till ateljéarbetet igen. Nu jobbar jag inför några större utställningar som dyker upp nästa år.

Köp konstverket här

Om litografin
Teknik: Litografi
Upplaga: 90
År: 2023
Mått, papper: 78,5 x 60 cm
Mått, tryck: 69 x 51,5 cm
Papper: Arles 300 gr
Tryckt hos Lumphé Litografiska på Långholmen i Stockholm

Se alla konstverk av Malin Gabriella Nordin

Se en film om hur man trycker litografi