×

hänga konst hos ida lauga

hänga konst hos ida lauga

Flytt- och renoveringsdammet har nästan lagt sig i familjen Laugas nya radhus i Farsta utanför Stockholm. Här bor Ida Lauga – inredaren med ett fantastiskt öga för miljöer som är vackra och lugna men också högst personliga – med sin familj bestående av man, två barn, en hund och en kanin. 

Nu ska vi på ed. art hjälpa till med konsten – att hänga den och placera in nya konstverk. För konst är en självklar del av ett hem, menar Ida.

– Konsten gör otroligt mycket för ett rum! Jag älskar att blanda olika typer av konst, och tycker att det är roligt att testa runt med den ganska mycket. Precis som med resten av inredningen i vårt hem. 

Hur väljer du vad du ska ha på väggarna?

– Jag älskar all typ av konst och går helt på känsla. Det måste vara kärlek vid första ögonkastet!

Foton av vännen Ida Borg finns redan på plats i trappen, men från ed. art har Ida valt ut ett par nya konstverk:

Clay Ketter "Road" i Ida Laugas hem

– Vi har letat länge efter någonting att hänga över soffan. Vi ville ha något som verkligen tog plats, men ändå var neutralt på något sätt. Vi har hela tiden letat efter något mer abstrakt, men fastnade på en gång för Clay Ketters vägmotiv, det blev helt perfekt! 

"Alla får spela" och "Hermanssons hundar" av Emilia Ilke hemma hos Ida Lauga

På motsatt vägg hänger Emilia Ilkes två serigrafier ”Hermanssons hundar” och ”Alla får spela”:

– Emilias konst älskar jag sedan länge. Hennes lekfullhet och färger går så fint in i inredningen hemma hos oss! De känns helt hemma där över bordet, och jag tyckte att det var kul att de fick sitta ihop, vilket team!

Christina Henrysson "Thin places - Untitled" hemma hos Ida Lauga

Mitt i väggen med fotokonst hamnar Christina Henryssons lilla obetitlade monotypi (ett tryck som bara gjorts i ett exemplar):

– Jag fastnade verkligen för Christina Henryssons färger. Jag ville fylla på med tavlor i trappen som bröt av alla fina foton. Den är liten men jättestark! 

Hur tänker du när du själv hänger konst?

– Jag tycker om att leka med proportioner – ha en jättestor tavla på en liten vägg, flera ihop på en annan, och en pytteliten som får ta jättemycket plats på en stor vägg. Jag testar hellre mycket och olika. På våra väggar flyger det upp saker hejvilt! Det blir inte alltid rätt, men det är inte hela världen att spackla igen ett litet hål om det blir ett för mycket. Jag tror alla skulle behöva våga testa mer! Det är ju inte för evigt bara för att man gör ett hål. 

ed. art hänger konst hos Ida Lauga

Den här gången fick vi komma in och göra jobbet i stället, hur kändes det?

– Det var verkligen värdefullt att kunna testa konstverken på plats. Och sen otroligt lyxigt att få hjälp av någon med vattenpass och betongborr. Det har aldrig blivit så ordentligt gjort tidigare! 

Läs mer om våra konsthängningskonsultationer här

Foto: Fanny Rådvik