×

konstvärlden inifrån

konstvärlden inifrån

Vill du gå från att titta på konst till att köpa konst? Under tre kurstillfällen får du nycklarna som öppnar dörren till den samtida konstvärlden. 

Föreläsarna Simone Schmid och Jenny Danielsson (Konstkompaniet), Karin Aringer (Bukowskis) och Elisabeth Blennow Calälv (ed. art) har tillsammans över ett halvt sekels erfarenhet av konstvärlden från gallerier, auktionshus och som fristående aktörer. Vi har därför en unik expertis inom originalkonst, grafik och fotografi.

På kursen lär du dig om:

• Konstvärldens aktörer: gallerier, auktionshus, konsthandlare, rådgivare och konstnärer –  hur hänger alla ihop?

• Hur sätter man priser, varför kostar ett verk så mycket mer än ett annat, hur vet jag om något verkligen är värt så mycket?

• Centrala begrepp såsom original, reproduktion, upplaga och signatur

Kurstillfällen

1. Fokus originalkonst med Simone Schmid och Jenny Danielsson, Konstkompaniet, Bragevägen 21
Hur fungerar konstmarknaden och gallerivärlden i stort? Vilka aktörer finns där? Vilka parametrar spelar in när priset på konstverk sätts? Hur ska man tänka när man köper sitt första konstverk?

2. Introduktion till grafik med Elisabeth Blennow Calälv, ed. art, Hagagatan 14
Under denna träff djupdyker vi i upplagornas och pappersverkens värld. Vad är skillnaden mellan ett original och en upplaga? Vad räknas som en kopia av ett original (reproduktion) och vad är riktig grafik? Vad är skillnaden mellan de olika grafiska teknikerna – etsning, litografi, serigrafi mfl? Varför är signaturen så viktig? Hur stor är en stor upplaga? Hur länge håller ett pappersverk? Hur ska man rama in papper för bästa hållbarhet?

3. Fotografi som konstform med Karin Aringer, Bukowskis, Arsenalsgatan 2
Vid det här tillfället får du veta mer om fotografiets historia, olika tekniker samt vad du bör tänka på när du köper fotografi. 

Varje tillfälle är ca 2 timmar långt med en liten bensträckare i mitten och ett glas vin att sippa på under tiden. Vi går igenom rikligt med exempel från verkliga livet och dagens konstscen både nationellt och internationellt. I priset ingår dessutom ett exemplar av journalisten Karolina Modigs bok Häng konsten lågt.

Se datum och boka ditt deltagande här