×

ed.itions: ramnek

Verket "Min makalösa mor är jag", från 2002, fotograferat i Cilla Ramneks hem av Patric Johansson

Lagom till höstens intåg kommer ed. att presentera sitt nästa ed.itions-projekt. Denna gång blir det en serie screentryck signerade Cilla Ramnek. Ramnek är en konstnär som arbetar med en mängd uttryck. Materialet är grunden i hennes konst, det som allt utgår ifrån och som sätter både ramar och visar på öppningar. Det har lett till gränsöverskridande konstverk i alla material – enorma pärlplatteverk, textila mönster, collage och ihopklipp av alla de slag. Och förstås det numera välkända kakelgolvet på caféet Saturnus i Stockholm. 2013 var hon en av tre curatorer bakom den stora utställningen Home Sweet Home på Lijlevalchs, en överdådig, prunkande, personlig presentation av svensk formhistoria.

Cilla Ramnek framför ett av sina pärlplatteverk, fotograferad av Patric Johansson.

Hennes arbeten kan ses som vore de sprungna ”ur en annan värld, en främmande civilisation”, skrev författaren Kristian Petri i samband med hennes senaste utställning. ”Det som Cilla sedan presenterar för oss är vrakspillror hon funnit. Hennes uppgift har varit att rekonstruera detta vrakgods och försöka få oss att se en ny helhet, att bakom spillrorna kunna ana det förlorade skeppet. Valen av alla dessa objekt är styrda av ett slags absolut gehör för form och struktur.”

ed.itions: ramnek kommer att presenteras i samband med Affordable Art Fair i Stockholm, 1-4 oktober 2015. För trycket står screentryckaren Catarina Landberg.

Cilla Ramnek är född 1959 i Stockholm. Hon är utbildad vid Konstfacks textillinje och har varit adjungerad professor vid samma fakultet. Hon rör sig obehindrat mellan konst-, form- och textilvärldarna och har ställt ut både sitt eget och andras konstnärskap i en mängd olika sammanhang.

ed.itions är ed.s egen utgivning av tryck. Vi samarbetar med konstnärer som tidigare inte jobbat med tryck, och med Sveriges skickligaste tryckare, för att få in nya förmågor i den nordiska grafikvärlden.

Läs mer om ed.itions