×

atelier landberg

I oktober ska nästa ed.itions-projekt vara klart: konstnären Cilla Ramnek ger sig i kast med att göra serigrafier med hjälp av tryckare Catarina Landberg. Inför detta besöktes familjens verkstad Atelier Landberg i Aspudden utanför Stockholm. Här har pappa Ingvar Landberg sedan mitten av 1970-talet tryckt serigrafier i världsklass, tillsammans med några av Sveriges främsta konstnärer.

Cilla Ramnek känner in papperskvaliteten, 600 grams handgjort papper från Frankrike.

Ingvar Landbergs kompanjon Dick Helgesson visar upp ritfilmen som konstnären först skapar sitt verk på, för att sedan överföra det fotografiskt till screenduken.

Här UV-belyses ritfilm och duk. Duken är behandlad med en fotografiskt känslig emulsion, vilken gör att bilden från ritfilmen överförs på duken. De mörka partierna på ritfilmen blir de partier på duken som släpper igenom färg. Cilla Ramnek, Ingvar Landberg och Dick Helgesson.

Färgsäkert! Den trekantiga biten av bilden sattes upp i fönstret, mitt i söderläge, för att testa beständigheten i färgerna. Cirka fem år senare kom någon ihåg den bortglömda biten. Väl ihopsatta igen syns inte någon skillnad. 

Ramarna som dukarna spänns upp på. En ram/duk för varje färg. Men väljer man att jobba med genomsläppliga färger går det att få fram ett stort antal variationer med få färger.

På lagret finns spåren av 40 års arbete.

Tryckpressen