×

wagner

Nu finns nya tryck ur Graveyard Prints-serien samt serien "33", tillkommen under konstnärens 33:e levnadsår, på ed-art.se.

Graveyard Prints-serien är resultatet av Wagners forskning i medeltida småformatstryck. Konstnären etsar små skelett i kopparplåten, vilken sedan klipps upp i små bitar, liksom arkeologiska utgrävningar. Skelettens poser refererar till gamla dödsdans-verk, där döda ofta avbildades i vardagliga situationer, som om de fortfarande levde. 

Skelettplåtarna i sin förvaringslåda

Verken trycks med chine-colléteknik; färgglatt, japanskt eller kinesiskt papper lamineras på tryckpapperet, ofta i två lager. Dessa små papper förstärker plåtens form och reliefen i det tjocka europeiska papperet, samt bidrar med färg och lätthet som kontrast mot skelettens memento mori-motiv. 

Detalj från ett av Graveyard Prints-trycken

Dessutom finns nu även Wagners serie ”33” att beskåda. 33 består av 19 tryck som kom till under konstnärens 33:e levnadsår, en fristående fortsättning på serien ”30 years of heartbreak and failure” som Wagner gjorde det år han fyllde 30. 33-serien är full av referenser till både populärkultur och historia – sånger, emojis, medeltida tryck och till och med matte. Text och lek med ord är en bärande del av serien. Här återfinner vi ordlekar som i trycket ”DE” där de begynnande bokstäverna DE knyts ihop med en mängd avslut –DEath, DEcadence, DEsire, DEspair, Delirium, DElight. Associationerna hos betraktaren kan flöda fritt.

I andra tryck, som ”FANTASY FUTURE” knyts till synes orelaterade ord samman för att bilda ett ogripbart men upplevt sammanhang; for everly – sacred – bones – calm – calamity – unrest – control – fun route – slow job. I en liten ruta finns till och med ”Mark Lomfuckingbardi” med, en blinkning till nestorn inom denna typ av ord-diagrams-bilder.

Detalj från FANTASY FUTURE

Grundutförandet av trycken är enkla svartvita etsningar, men vissa tryck har konstnären experimenterat vidare med. Några blad är handkolorerad i efterhand och två är tryckta på silkestyg.

Serien gör sig bäst kontemplerad under lupp, så välkommen att använda förstoringsfunktionen för att verkligen komma i närkontakt med trycken!

Om konstnären: Patrick Wagner är född 1980. Han undervisar idag i grafik på Kungliga konsthögskolan i Stockholm och han har själv fokuserat sitt konstnärskap till stor del på tryck. 

Alla verk av Patrick Wagner

Parick WagnerKonstnären själv på sitt kontor på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm