stockholmsvår
På årets Vårsalong på Liljevalchs presenterar Mikael Wahrby fem nya Stockholmsbilder. Under senare år har det närmast blivit en tradition att Mikael Wahrbys bilder finns med på Vårsalongen och att just Stockholm är motivet.
Från att ha skildrat objekt och rum har konstnären övergått till att bli en stadsskildrare par excellence. Därmed skriver han in sig i en stolt tradition av svenska grafiker som avbildat huvudstaden genom århundradena, allt ifrån 1700-tals konstnären Elias Martin till Axel Fridell, verksam cirka tvåhundra år senare. Precis som dåtidens skildrare, fångar Mikael Wahrby staden såsom den ter sig för dagens betraktare, med dess blandning av gamla och nya byggnader, dess klädsamma sida, men även de mindre klädsamma detaljerna. Avbildningen av Projekt Slussen med dess pangade rutor och klotter är en sådan ögonblicksbild ur dagens stadsbild som nog kommer att stanna kvar hos många Vårsalongsbesökare.
Den konstnärliga processen börjar för Mikael Wahrby med blyertsteckning. Denna tecknas sedan spegelvänt på kopparplåt som har belagts med en så kallad ”grund”. Pennan eller nålen som konstnären arbetar med tar bort grunden och frilägger plåten. Sedan etsas plåten i frätande syror, vilket gör att de frilagda ytorna blir till fördjupningar i plåten. Efter flera sådana vändor mellan ritbord och etsande bad är plåten färdig att tryckas. Den beläggs med tryckfärg som sedan torkas bort – bara den färg som gått in i plåtens etsade fördjupningar ligger kvar. Därefter körs plåten mot ett fuktat papper genom en tryckpress och papperet suger upp färgen ur håligheterna. Ut på andra sidan kommer det färdiga trycket.
Själv beskriver Mikael Wahrby sina fem nya motiv såhär:
Den lilla fina tegelpaviljongen med ett smalt trapptorn och spira byggdes för den Kungliga skridskobanan vid Kastellholmen. Arkitektoniskt har paviljongen inspirerats av det medeltidsromantiska Citadellet högst upp på Kastellholmen.
Mellan Långholmen och Södermalm ligger Pålsundet. Västerbrons stålbåge speglar sig i sundet och formar en oval som ramar in båtskjul och Gamla stans klassiska byggnader.
Med sitt centrala läge har Blasieholmen blivit platsen för en ståtlig bebyggelse som exempelvis Nationalmuseum. Delvis täckta av presenningar ligger skärgårdsbåtarna och väntar på sommarens turer. Och ett stängt museum väntar på att få öppna igen.
Att riva den eleganta fyrklöverskorsningen ingår i det som Stockholms stad kallar för Projekt Slussen. Tidiga sommarmorgnar när allt var stilla cyklade jag till Slussen för att skissa och titta på spektaklet.
I bildens nedre del ser man några skulpturer som ingår i verket ”Till Raoul Wallenberg” utfört av Kirsten Ortwed. Framför Dramatiska teaterns fasad finns avbildad August Strindberg och till vänster Margaretha Krook. Dramaten har en jugendarkitektur av det slag man förknippar med Wien och Paris.
Se alla verk av Mikael Wahrby här
Videon visar en rundtur genom årets vårsalong, gjord av Mårten Castenfors, konsthallschef på Liljevalchs. 12:54 in i filmen hittar ni Mikael Wahrbys etsningar.