×

poetiska gåtor

ed. art presenterar stolt nya verk av den internationellt verksamma iransk-tyska konstnären Raha Rastifard, som numera är bosatt i Sverige. Rastifard arbetar med allt från foto och video till teckning, installationer och grafik. Konstnären tar alltid sin utgångspunkt i personliga erfarenheter, och verken är till stor del självbiografiska. Men genom användandet av allmängiltiga symboler från hennes födelseland, såsom kalligrafi och sufiska klädedräkter, öppnar hon upp läsningen av verken till ett allmänmänskligt plan.

Hon skapar verk fulla av transkulturella, poetiska och konsthistoriska referenser, med målet att berätta en historia. Processen liknar ofta dagböcker där verklighet, drömmar och fantasier flätas samman.

På ed-art.se presenteras flera nya serier med tryck, alla framställda på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm där Rastifard just nu studerar en vidareutbildning inom grafiska tekniker.

Detalj från "Untitled (green), etsning, 2015

“A Story Written With Water” består av ett antal poetiska texter där nuet, det förflutna och framtiden korsas. Processen liknar dagboksanteckningar där verklighet, drömmar och fantasier flätas samman. De handskrivna persiska texterna är arrangerade i slumpmässiga mönster.

Detalj från "A Story Written With Water (yellow)", serigrafi, 2015

I serien "The Truth has Aesthetics" har Raha Rastifard skapat nya mönster inspirerade av urgamla persiska former, vilka i de nya verken blir till en form av arkitektoniska strukturer.

Detalj från "The Truth has Aesthetics (black/gold)", serigrafi, 2015

Raha Rastifard har en Bachelor of Fine art från National University of Art i Teheran och en magister i europeisk och islamisk konsthistoria och iranska studier från Freie Universität i Berlin. Hon har ställt ut runtom i Europa och i Iran, men även i bland annat Japan, Kina och USA. Hon var 2009 finalist till Freedom to create-priset, som delas ut till konstnärer som strävar mot frihet att skapa på platser där sådan inte finns. Under 2015 hade hon en separatutställning på det världskända Pergamonmuseet i Berlin.

Se alla verk här