×

förunderligt

Många har kliat sig i huvudet över Martin Thelanders konst. Hur ska man förstå den? Är det allvar eller humor? Vad vill han egentligen ha sagt? Verken består ofta av enkla textbudskap, som hänger ihop i tematiska serier. Sviten ”Carl von Linné” innehåller exempelvis serigrafier med texter som ”Prinsessan Madeleine”, ”Lappland” och ”Tio tusen kronor”.

– Jag jobbar runt en titel. Roligast har det blivit när jag drar de olika verken så långt isär att det skevar och man har svårt att få ihop det.

Martin Thelander säger att han jobbar med att påstå något och sedan lämna betraktaren med det påståendet. Så vad ska betraktaren göra med detta påstående? Det som saknas i sammanhanget är en överenskommelse om hur verket ska tydas. Spänningen och osäkerheten som skapas av bristen på kommunikation, blir en viktig del av verken.

SHB och Prins Eugen-medaljen ur serien Carl von Linné

– Jag tänker att det ska kännas lite som att jag står bakom ryggen och tittar på, när man ser mina verk. Jag vill inte att det ska vara en obehaglig känsla, utan något som sätter igång fantasin.

Martin Thelander funderar själv mycket över konstnärerna, vad de vill och vad de drivs av. Därför leker han med konstnärsrollen och den egna personen, så att betraktaren aldrig kan veta vad som är sant och falskt. Den idag så omhuldade autofiktionen där gränsen mellan biografi och påhitt är glidande, har Martin Thelander ägnat sig åt ända sedan sina år på Konsthögskolan.

Två bilder ur serien Scandinavia

– Jag har iklätt mig rollen som sexist, feminist, homosexuell och allt möjligt. Jag sätter upp ett påstående på väggen som antyder att jag är det ena eller andra, och så låter jag betraktaren tolka det. Alla konstnärer påstår ju något, att man tycker att just den här röda färgen som man använt är fin, till exempel. Jag tycker att det är roligare att påstå något annat. Som att jag är socialdemorakt och älskar Mona Sahlin. 

Ett av Martin Thelanders senaste projekt handlade om just Mona Sahlin, biografiska anteckningar från startandet av Barbie-klubben till lämnandet av uppdraget som partiordförande 2010. Varför ägnar en konstnär en hel utställning åt Mona Sahlins liv?

– Jag hoppas att ens fantasi drar igång när man ser mina bilder. Att man blir fundersam och kanske lite irriterad, och att det sitter kvar och gnager länge, kanske som något man stör sig på eller något man funderar över.

Martin Thelander jobbade länge med ordet och temat erotik.

– Det finns många paralleller mellan konst och erotik. Erotik är ju mycket intressantare än sex, för i sex är det bara naket men i erotik försöker man dölja något. Samma sak gäller för konsten, om man döljer något av verkligheten blir den mer intressant.

Se alla verk

Martin Thelander på besök hos ed. art