×

persian vintage

I sitt nya projekt “Persian Vintage” ger Raha Rastifard sig i kast med att skildra en del av det kulturella arvet och de konstnärliga skatterna i Iran genom en innovativ tryckteknik.

Serien utgår ifrån särskilt berömda antika persiska mattor och byggnader, del av den persiska civilisationens kulturhistoriska skatt. Bilderna som Rastifard skapat utifrån dessa är utfrätta, sönderdelade och speglade; fragment av en rik och komplex historia. Bilderna är abstraherade och fragmenterade – närvarande ibland, ibland bortbleknande. Speglingarna som konstnären använder sig av har också en historisk förankring, de varit flitigt använda inom persisk arkitektur vid påkostade byggen under de senaste århundradena.

Serien är handtryckt av konstnären på Konstnärernas kollektivverkstad i Stockholm med litografisk teknik. Originalbilden är överförd till tryckplåt, vilken färgas in med hjälp av en vals som rullats i flera olika tryckfärger. Detta skapar mjuka övertoningar i bilden och gör att det finns en viss variation i upplagan.

Raha Rastifard med en svartvit bild som överförs till plåt

Plåten sköljs efter att den exponerats och framkallats

Färg sprids ut i tunna lager...

För att sedan valsas på plåten

Raha Rastifard med de färdiga trycken