×

nyc gold

Utgångspunkten i Eva Beierheimers serigrafiserie ”NYC Gold” är New Yorks skyline med alla nattens tända ljus. Bilden reduceras till ett svartvitt mönster, vilket för konstnären blir utgångspunkten för en prick-till-prick-teckning i guld. Mönstret är således genererat av staden själv och blir ett avtryck av dess ljuslandskapet. Det kan även påminna om det mönster man ser om man kisande vänder blicken mot stadens nattliga siluett.

NYC Gold/no1b

Eva Beierheimer experimenterar ofta med tryckprocessens möjligheter att skapa former genom att addera flera lager på varandra. I NYC Gold (V2) har guldmönstret tryckts flera gånger med små eller större förskjutningar. I denna upplaga är varje bild unik. 

NYC Gold/2 (V2) #6

Serien Approximation leker också med variationer av övertryckningar, guld på svart, i olika format. Serien har ingen fast upplaga och alla tryck är unika. 

Approximation no 2

Eva Beierheimer är en österrikisk konstnär bosatt i Sverige sedan 2007. Fysiska, kognitiva och textuella strukturer ligger ofta till grunden för hennes verk. Hon använder sig till exempel av geometriska schabloner och upprepar och varierar dessa för att skapa abstrakta former. Hon använder även text som material till konstverkets form.

Alla verk av Eva Beierheimer