×

MoOoaA

Lina Nordenström har fördjupat sig i boktryck under många år – särskilt handsättning med blytyper och trätyper har länge fascinerat. När Nordenström fick uppdraget att gestalta Moa Martinsons torg i Stockholm, förstorade hon upp små blytyper till monumentalformat. Bokstäverna i författarens namn står nu utplacerade på torget, som stora skulpturer, gjutna i aluminium. Typsnittet är Berlings Antikva, framarbetat av Karl-Erik Forsberg på 1940-talet som det första svenska typsnittet. På så sätt binds den faktiska grafiska processen i Nordenströms verk samman med litteraturhistorien.

Prototyperna till skulpturerna har konstnären sedan använt som matriser och för att trycka upp bokstavskompositioner av. De nya trycken är alltså en form av boktryck, men formatet gör att de inte går att trycka i någon tryckpress, utan varje bokstav har konstnären klappat av för hand, på samma sätt som kineserna gör när de trycker sina träsnitt på traditionellt vis. Det vackra, handgjorda pappret är importerat ifrån Thailand och färgen är en vattenbaserad högtrycksfärg.

Lina Nordenström säger själv att arbetet med att utforska bokstävernas potential som formelement är oerhört inspirerande. Bilderna är alltså framför allt rena form-lekar, även om associationen till ljud ibland ligger oerhört nära – särskilt när konstnären arbetar med vokaler. Det är en aspekt som öppnar upp för många olika läsningar.

M2 diagonal II och M2 diagonal I

OoO OOO, triptyk

Stor M2, diptyk