×

hahne

Nu finns 21 tryck av Peter Hahne på ed-art.se. Hahne har sedan 1980-talet varit en av de tongivande konstnärerna inom svenskt abstrakt måleri. Själv skriver han såhär, i en text till utställningen på konsthallen i Hishult 2014: ”Att skapa något nytt utan att förhålla sig till det som gjorts tidigare är inte möjligt för mig. Jag knyter an till en tradition av nonfigurativ bildframställning som har sin början i tidigt 1900-tal.”

En metod som ofta återkommer i Hahnes konstnärskap är repetitionen av enkla former där verken till det yttre får samma grundläggande form, men i färg och utförande är individuella. ”Olikheterna växer i betraktandet och deras skilda tilltal blir uppenbara” skriver Hahne. ”Målningarna är inte narrativa men rymmer naturligtvis mina erfarenheter, allt annat vore otänkbart.
 Är det möjligt, fruktbart att måla ett antal fyrkantiga fält igen, eller är det att betrakta som ett redan utforskat område? Jag tvivlar inte, och jag litar på att mina målningar ger ett svar.”

”Bilderna kommer ofta till mig som föreställningar. Dessa utvecklas i det hantverksmässiga arbetet, men ibland också genom ett slags mentala förflyttningar”. Hahne nämner den österrikiske författaren Peter Handke som en inspirationskälla, vars texter sammanfaller med konstnärens egna tankar kring betraktandet och den ordlösa laddningen i bilder.

Peter Hahne föddes 1955 i Arboga, idag bor och verkar han i Malmö. Under sent 1970-tal studerade han på konsthögskolorna i Stockholm och Köpenhamn. Idag finns han representerad i alla de stora svenska museernas samlingar.

Se alla verk av Peter Hahne här

Bilder av Kjell Åke Gustafsson på Konsthallen Hishult