×

gallery weekend stockholm

Gallery Weekend Stockholm startades 2019 för att uppmärksamma allt fantastiskt som pågår på stadens gallerier. Förra året blev en stor framgång med utställningar, samtal och performance runtom i staden. Årets upplaga blir förstås annorlunda på grund av pandemin, men med tanke på att aktiviteterna är geografiskt spridda och att det pågår under hela helgen, så går Gallery Weekend att genomföra på ett säkert sätt.

ed. art är nyblivna medlemmar i Svenska Galleriförbundet, som ligger bakom initiativet, och kommer att delta för första gången i år. Vi håller öppet kl. 12-18 lördag den 14 november och kl. 12-16 söndag den 15. Vi kommer att presentera helt nya verk av Erik Jeor. Jeor är välkänd för sina akvarellmålningar i stort format, men hos oss visar han nya mjukgrundsetsningar. Här experimenterar han med att överföra sitt måleriska språk till ett annorlunda medium: kopparplåt i formatet 30 x 40 cm. 

Erik Jeor

I denna serie har Jeor hämtar inspiration från Andrei Rublevs medeltida, strama, ikoner inom kristna ortodoxa traditionen och Paul Klees humoristiska och naivistiska perspektiv där Jeor experimenterar med Bauhaus och surrealism och dessa riktningars olika konstläror. Denna korsbefruktning stimulerar till fördjupad reflektion kring dessa konstriktningar.

Erik Jeor har samarbetat med Mikael Wahrby som tidigare var lektor i djuptryck vid Kungliga Konsthögskolan. Det är han som svarat för den tekniska framställningen av konstverken. 

Erik Jeor är född 1974 och bor i Stockholm där han också är verksam som framförallt bildkonstnär men också som musiker. Han har en masterexamen i fri konst från Kungl. Konsthögskolan. Verk av honom har utöver i norden visats exempelvis i Hongkong, Shanghai, New York. Han konst finns bland annat representerad i samlingar hos Moderna Museet och Malmö Konstmuseum och har utfört en offentlig utsmyckning för Karolinska Institutet.