×

hyllning till granen

De flesta av ed. arts följare känner nog till Ann Frössén, som vi arbetat med ända sedan starten 2014. Ann arbetar med måleri, video och grafik, ofta med naturen som inspirationskälla. Nu har hon tagit fram en ny serie digitala collage där granen står i centrum. 

Ann Frössén

Varför just granen?

– Granar, alla barrträd men speciellt granar, står mig nära. Jag har avbildat granar sedan 70-talet, mest inspirerad av Carl Fredrik Hill och hans bångstyriga granar invid vattenfall. Granar är, för mig, påtagligt nära i skogen, resliga, starka, med en djup grön färg.

Granar har många gånger gett mig trygghet och skydd mot regn och vindar. När det blåser blir det vackra vågrörelser i grenarna. Genom åren har jag avbildat dem på alla tänkbara sätt. 

Denna gång har Ann Frössén avbildat dem med hjälp av digital teknik, där hon arbetar med fotografiska collage i datorn, som sedan skrivs ut med åldersbeständiga pigment på syrafritt konstpapper.

De fyra verken heter ”Let me grow”, ”Let me be”, ”Let me know” och “Let me see”. Vadan dessa titlar?

– Titlarna vill ge önskan om att få finnas, få vara som man är, få vara lite ifred för att vara fri i sin konstnärliga utveckling och att kanske kunskaper – att veta – ger ro. Det gäller både konstnärlig utveckling och skogens granar. Granen behöver ro för att växa!