×

Hur får man konsten att komma till sin rätt i ett hem? Hur blandar man gammalt och nytt? Hur hänger man harmoniskt men inte stramt? Vi på ed. art har stor erfarenhet av att hantera och hänga konst, så vi bestämde oss för att dela med oss lite grann. Du hittar våra videolektioner längre ner på denna sida.

Hjälp att hänga konst

Behöver du hjälp med att få upp konsten på väggarna därhemma? Kanske har du arvegods som behöver kompletteras med något samtida för att kännas aktuellt? Vi hjälper gärna till! 

Hängningskonsultation inklusive konst för 5000 kr 

Boka in vår uppskattade konsthängningskonsultation! Bor du i Stockholmsområdet kommer vi hem till dig på ett två-timmarsbesök. Vi tittar på all konst du har och även hur den skulle kunna kompletteras med något nytt. 

Priset är 5000 kr och hela summan kan bytas in mot konst från ed. art. Vi hinner ofta hänga en del under våra två timmar, annars lämnar vi en skiss på den planerade hängningen. Vill du att vi stannar längre och ordnar hela hängningen kostar det 1500 kr/timme.

Bor du längre bort bokar vi ett digitalt möte och du skickar bilder på de väggar och konstverk du behöver hjälp med. Efter gemensamma diskussioner gör vi fotoskisser med konst på väggarna, som du kan använda när du ska hänga.

Hur funkar det?

1. Ta bilder på väggarna och konstverken du behöver hjälp med.
2. Skicka dem till oss på info[@] ed-art.se. Vi hittar ett datum som passar för ett besök. 
3. Innan vi kommer gör du en önskelista på ed-art.se på de 10 konstverk ifrån oss som du gillar allra bäst. Vi tar med oss dessa och kanske även andra som vi tror passar hemma hos dig. (De är inte inramade, så oroa dig inte om det är fler än tio)
4. Under våra två timmar kommer det att vara en väldig massa bärande och hållande för att se vad som passar var och vilka verk som går fint ihop.
5. Vi hänger så mycket vi hinner, vilket brukar vara det mesta, men det är så klart beroende på hur mycket du vill ha hjälp med. På det vi inte hinner med lämnar vi en måttsatt skiss som du kan hänga efter. Vill du att vi stannar och hänger klart kostar den 1500kr/timme.
6. Efter mötet har du välkomponerade hängningar på väggarna och minst ett nytt konstverk

Vill du ge bort en konsthängningskonsultation hittar du presentkort här

 

Hänga konst hos Hannah Widell

Ett hem är inte klart förrän det hänger konst på väggarna. Men när ska man få tid att ordna till det just sådär fint som man vill ha det? Vi fick fria händer att hänga konsten hemma hos mäktiga affärskvinnan och influencern Hannah Widell. Här har den ärvda och köpta konsten framförallt stått på golvet, och det har funnits många hål att fylla på väggarna. Vi kombinerade ihop den befintliga konsten med ett antal verk ur ed. arts utbud som Hannah Widell valt ut, för att få till en ombonat, trevligt, personligt, konstfyllt hem.

Hänga konst som ett proffs

Lektion 1: Hitta rätt höjd

Vill du hänga flera konstverk av olika storlek intill varandra och fortfarande få en harmonisk hängning? Att justera efter överkanten kan få hängningen att se ut som tvätt på tork. Att justera efter mitten kan bli "hoppigt" om formaten skiljer sig mycket åt. Som tur är finns ett trick som alla i konstbranschen känner till: att hänga längs en horisontlinje vid 1/3 av konstverket.

I den här videon visar Elisabeth Blennow Calälv, grundare av ed. art, hur man får till en harmonisk och balanserad hängning när hon kombinerar tre konstverk i olika format: Cecilia Ömalms "Le Grand Bleu", Annette Flensburgs "Untitled (brown)" och Morten Buchs "Untitled"

Lektion 2: Tavelväggen

Att kombinera flera konstverk i en grupp kan både sänka och lyfta konsten - beroende på hur du får till det. Det handlar förstås mycket om tycke och smak, men några små tips kommer att göra arbetet enklare.

I den här videon skapar ed. arts grundare Elisabeth Blennow Calälv en balanserad tavelvägg genom att kombinera 6 konstverk ur ed. arts utbud.

Lektion 3: Tavelväggen hemma

Att hänga konst i ett vitt rum med 150 inramade konstverk att välja på (som vi gjorde i del 2), är kanske inte så svårt. Men hur gör man hemma, där det finns möbler att förhålla sig till, och en massa konstverk som kanske inte passar ihop?

Vi fick komma hem till Josefin och Daniel för att hänga om konsten i deras kombinerade vardagsrum och matsal. För att skapa en mer dynamisk hängning än den befintliga delade vi upp konsten i två kluster och försökte skeva till det utan att göra det för galet.

Lektion 4: Konst runt TV:n

Det vanligaste objekt vi har på våra väggar förutom konst är nog TV:n. Men ofta blir hängningen som ett solsystem där TV:n tronar som den strålande solen i mitten omgiven av planeterna - konstverken. Den blir lätt alltför dominerande och det kan kännas svårt att kombinera den med konst. 

I den här videon har vi besökt två hem och försökt visa något av processen när vi kombinerat konst och TV på samma vägg. Vi försöker också dela med oss av några idéer kring hur man kan tänka.