×

ryggrad

ryggrad

Maria Bajts unika serigrafier ”Spines” är inspirerade av ryggradens bärande konstruktion, både dess form, men också som symbol för skapelse och källan till liv. Nu finns sju verk i serien på ed-art.se. 

Den svenska, idag Berlinbaserade, konstnären Maria Bajt hämtar inspiration ur många olika typer av källor, men det som förenar arbetena är ett speciellt intresse för kvinnlig historia, symbolik och mytologi. 

– Jag samlar mycket av mitt material ur arkeologiska utgrävningar och undersöker objekt som keramik och terrakottafiguriner från olika tidsepoker. Jag har intresserat mig särskilt för yngre stenåldern. De keramiska objektens repetitiva mönster och spår berättar mer om sitt ursprung än man ser vid första anblick. Det är ett visuellt språk som döljer eviga berättelser.

Serigrafierna i serien ”Spines” består av flera element som satts samman vertikalt och bildar monolitiska pelare. Mönstren besjälar pelarna och ger dem en hud. Verkens former är inspirerade av ryggradens bärande konstruktion, både till form och som symbol. 

– ”Spines” bär på fragment av berättelser som handlar om skapelse och källan till liv. Jag är intresserad av gränslandet eller mötet mellan naturvetenskap och science fiction, dröm och verklighet. Det som kallas magisk realism.