×

praktiske övelser

praktiske övelser

Under en gästvistelse på Nordiskt Konstnärscentrum Dalsåsen kunde Kristin Tårnesvik utan deadlines och syften genomföra en daglig arbetsrutin i ateljén, spendera tid med materialen och helt enkelt se vad som hände. 

”Jag börjar med en bild med en enkel linje på pappret och fortsätter därifrån. Linjerna träffar varandra, krockar med varandra, bildar nya riktningar och olika former, håller ihop varandra. Sådana experiment utgör grunden för praktiska övningar.”

”De senaste åren har jag haft många gästartistvistelser i olika städer och miljöer. Här har jag utforskat variationer av långsamma och nästan mekaniska arbetstekniker, där trä och speciellt papper, bläck- och blyertspenna, stämplar och bläck har varit de centrala materialen. Upprepning av linjer, tecken och former i ritning och tryck. Insamling och rengöring av rötter. Spikning i trä. I en tid då ny teknik tar en stor plats i våra liv och samhällen, och även i konsten, är dessa analoga medier baserade på gammal innovation.”

Det handlar om att utforska en produktionsprocess med ett minimum av enkla material och tekniker, där mitt manuella arbete är förankrat i en rutin och i ett här-och-nu. Den inkluderar en beräknad felmarginal och en tolerans för överlagda och oförutsedda ingrepp som påverkar produkten. Praktiska övningar är titeln på min arbetsprocess.” 

Dessa övningar har sedermera överförts till screenramar och tryckts i små upplagor på Trykkeriet i Bergen.