×

nebulosor

I sin nya serier monotypier har Eva Beierheimer använt sig av tryckverkstadens vanliga verktyg och material för att skapa bilden på plåten. Färgrulle, gummispatel, trassel, papper, tyg, och tops - verktyg som vanligtvis används för att färga in plåten och sedan städa bort överflödig färg, har här använts för att belägga plåten med färg och skapa mönster och former i den. Inget färdigt motiv har funnits etsat på plåten, utan detta föds i stället ur rörelsen av verktygen över den infärgade ytan. I detta arbete uppstår bilden genom att färg tas bort, i motsats till måleriet, där bilden allt som oftast uppstår när färg läggs på. 

– Att skapa på det här sättet är väldigt spontant och fritt och det blev ett intressant komplement till mina mer planerade grafiska verk, där det spontana momentet uppstår genom övertryckning av samma motiv, säger Eva Beierheimer.

I serien M1, M2, M3... har konstnären arbetat med organiska, flytande former som kan påminna om rymden/nebulosor men även mikrokosmos betraktat genom mikroskop.

– Jag gillar de olika associationer som betraktaren får utifrån motiven och hur dessa abstrakta bilder sätter igång fantasin, avslutar Eva.