×

ketter

Clay Ketter är en av vår tids mest uppskattade och välkända konstnärer. Genom åren har Ketter tagit fram ett antal serier med tryck. ed. kan nu stolt presentera serierna DetailsNew SculptureRoads och Play Serious.

Konstnären i sin ateljé i Skåne.

Clay Ketter fick sitt stora genombrott med sina Wall Paintings under nittiotalet. Dessa målningarna bestod av gips, spackel och skruv – samtidigt som de efterliknade konstruktionen av den vägg de hängde på, var de exakt komponerade abstrakta konstverk. Sedan dess har Ketter fortsatt att arbeta med konstruktion och abstraktion. Att all yta består av lager på lager av lagda material är en idé som genomsyrar konstnärens verk, allt från sagda Wall paintings till de uppmärksammade flygfotona av sönderslitna huskroppar, som orkanen Katrina lämnade efter sig.

Arkitektoniska detaljer är motivet i serien Details från 2000. Dessa fotogravyrer skildrar närgånget spåren av våra liv; slitna linoleummattor, funkiskök, märket efter den flyttade toalettstolen.

Även New Sculpture-seriens linjeetsningar/torrnålar vänder och vrider på arkitekturen och formerna som omger oss, här vridna, dekonstruerade eller utplattade av konstnärens penna.

Roads-seriens fotogravyrer visar upp artärerna i våra samhällen – vägarna. I stort format och fantastiskt väldefinierade tryck bjuds vi in att granska dessa asfaltsådror som genomkorsar och binder samman våra samhällen. Men i lika hög grad är de abstrakta, kontemplativa bilder.

Play Serious är en talande titel för de lekfulla relieftryck som är det senaste tillskottet i Ketters tryckproduktion. Bakgrunden utgörs av bilder på konsthistoriska mästerverk. Ovanpå dessa bilder har en barnleksak – en plastmall med lastbilar, klädesplagg eller dinosaurier – färgats in och lagts. När mall och papper körs genom tryckpressen, under tre tons tryck, skapas både ett färg- och ett relieftryck. En allvarsam lek som skapat mästerliga, tredimensionella tryck.

Clay Ketter föddes 1961 i Brunswick, Maine, USA, men bor och arbetar sedan många år i Malmö. Han är utbildad vid School of Art+Design, Purchase College i staten New York. Idag finns hans verk i alla stora svenska museisamlingar samt hos en rad stora institutioner runtom i världen.

Se alla verk av Clay Ketter