×

hemlighetsfullt

hemlighetsfullt

Nu finns nya verk av Johanna Schartau på ed-art.se. I dessa fotografiska verk har hon använt sig av symboltyngda bilder ur sitt eget arkiv som hon framkallat med hjälp av tekniken gummitryck. 

Gummitryck på tork i Johanna Schartaus sommarateljé

Gummitryck är en fotografisk framkallningsteknik från 1830-talet. Ett tjockt papper bestryks med en emulsion av pigment, gummi arabicum och ett ljuskänsligt ämne. När pappret är torrt belyses det tillsammans med negativet med UV-ljus. Bilden framträder när de oexponerade delarna sköjs bort med vatten. Processen upprepas för varje färg.

Mörkrumsarbete

Gummitrycksmetoden ger verken en nästan målerisk vintagekänsla. Det förstärker känslan av att motiven bär på en hemlighet och en historia. Denna historia förtäljer inte konstnären, hon låter läsningen vara öppen för betraktaren.

I sitt konstnärskap intresserar sig Johanna Schartau för det bakomliggande. Hon arbetar många gånger med utgångspunkt i den personliga berättelsen. Material hämtar hon från både ur egna och offentliga arkiv/referenser, sin egen historia men också våran allas gemensamma. 

Se alla konstverk av Johanna Schartau