×

gyllenhammar

ed. art inleder ett samarbete med en av de tongivande konstnärerna i svenskt konstliv de senaste 20 åren - Charlotte Gyllenhammar. Gyllenhammar arbetar främst med fotografi, skulptur och installation men har genom åren även tagit fram ett antal litografiska upplagor. Dessa finns nu tillgängliga på ed-art.se.

Till hösten lanserar ed. art en egen Gyllenhammar-utgåva, denna gång i klassisk koppargrafisk teknik. Mer om detta efter sommaren!

Verken som idag finns på ed-art.se:

Självporträtt (bilden är beskuren) är ett mångbottnat verk, tryckt med litografisk metod, från 1994. Gyllenhammar har avbildat sig själv sittande vid sitt arbetsbord, framför en spegel, i den tillfälliga ateljé hon inrättat inuti Carl Milles gamla ateljé på Millesgården. I handen håller hon ett porträtt av en släkting, avporträtterad ur alla upptänkliga vinklar, en vanlig metod för fotografiska porträtt under 1800-talet.

Se verket

Hjässa (bilden är beskuren) är ett ömsint tecknat porträtt av ett sovande barn. Detta verk hann aldrig bli en upplaga, utan finns endast i ett fåtal exemplar som provtryck.

Se verket

De tre bilderna med titeln Hänge (bilden är beskuren) anknyter alla till Gyllenhammars återkommande motiv med smyckade, fallande kvinnor.

Se Hänge
Se Hänge (rött)
Se Hänge (blått)

Bilder från Charlotte Gyllenhammars ateljé, våren 2016:

Gjutformar och gipsmodeller på hyllorna i ateljén.

Litografin Självporträtt på skrivbordet tillsammans med senaste katalogen, publicerad i samband med Gyllenhammars retrospektiva utställning på Göteborgs konstmuseum.

Gjutform

Charlotte Gyllenhammar berättar om en tidig installation för ed. arts Elisabeth Blennow Calälv