×

förlust

Den 21 september började Kungliga Konsthögskolans grafikhus att brinna och det dröjde över ett dygn innan branden var släckt. Efter släckningsarbetet har konstaterats att byggnaden inte bara är brand-, utan även vattenskadad, vilket lett till att ingen släpps in i byggnaden på grund av rasrisken. 

Bara några år efter Grafikens Hus brand drabbas grafikvärlden, som är så beroende av fungerande verkstäder, av ännu ett slag. Stora delar av den grafik ed. art säljer är tryckt i Mejans verkstad och många av våra konstnärer har sin arbetsplats i grafikhuset. Ett omätligt värde har gått förlorat i form av alla pappersverk och allt arbetsmaterial som förstörts av vatten eller brand. Konstnärer har i vissa fall förlorat år av arbete.

Branden påverkar även ed. arts verksamhet direkt. Vi är särskilt ledsna över att Patrick Wagner, som skulle presenterat nya Graveyard Prints i vår monter på Affordable Art Fair, inte kommer att kunna delta på grund av att både konstverk och arbetsmaterial finns inne i den skadade byggnaden. Därutöver har många screenramar och etsningsplåtar förstörts, vilket innebär att editioner där hela upplagan ännu inte var tryckt kommer att ta slut betydligt snabbare än vad som var tänkt och att upplagorna de facto blir betydligt mindre än vad som är angivet på de upptryckta, redan sålda bladen. 

Vi vet att lärarteamet på Mejan jobbar hårt för att verksamheten ska kunna fortgå och är glada att så många grafikinstitutioner runtom i Stockholm har utlovat hjälp. Det viktigaste är dock att den fantastiska verkstadsmiljö som fanns på Mejan, med så många grafiska tekniker under samma tak, kan återuppstå så snart som möjligt.