×

ed.itions: söderberg

I december lanserar ed. det tredje ed.itions-samarbetet. Denna gång är det konstnären Fredrik Söderberg som under hösten arbetat fram en litografi tillsammans med tryckaren Daniel Andersson.

Fredrik Söderberg har gjort sig ett namn genom att i sina detaljrika akvareller kartlägga den andra historien, den som går på tvärs eller vid sidan av det etablerade. Rörelser och grupper som befinner sig i gråzonerna fångar konstnärens intresse.

– Ett samhälle får de ytterligheter det förtjänar, och de där strömningarna som finns vid sidan av berättar mycket om helheten.

Under den senaste 15 åren har Fredrik Söderberg ägnat sig åt att studera de reformgrupper och andligt orienterade sammanslutningar som i germanismens spår dök upp i Tyskland, Österrike och Schweiz mot 1800-talets slut och som sedan kom att förgrena sig ut i världen, bland annat i den psykedeliska rörelsen i Kalifornien. Grupperna var en reaktion på industrialiseringen och det moderna samhällets framväxt, ett sökande tillbaka till något äkta och ursprungligt.

Söderberg har skildrat sina resor i en nyutkommen bok som innehåller målningar, teckningar och texter.

Fredrik arbetar i ateljén, på väggen bakom honom hänger linjeteckningen som ligger till grund för litografin. Foto Patric Johansson

– Litografin är ett slags destillat av boken, ett collage av bilder och figurer som är tagna från den tiden, det kan vara karikatyrer eller bilder ur massmedia. Wagner, som var en oerhört viktig person för de här alternativrörelserna, finns exempelvis med.

Litografin tillsammans med boken blir nu ett slags bokslut över det arbete som pågått i nästan 15 år.

Att arbeta med den litografiska metoden har varit roligt och utmanande.

– Jag gillar att ha ett nytt regelsystem att förhålla mig till, det ger målningarna en ny blick. Jag har ju alltid jobbat grafiskt, men grafiken har också ett eget uttryck som är unikt och har ett värde i sig. Sedan gillar jag tillgängligheten i grafik, det är något sympatiskt i att man kan ta del av konst utan att den kostar så mycket.

Fredrik Söderberg (f. 1972) utexaminerades från Konstfack institutionen för konst 2000 och är en av sin generations främsta konstnärer. Han har ställts ut flitigt både i och utanför Sverige, och hans verk återfinns ibland annat Moderna museets och Magasin III:s samlingar. Hans namn blev känt för ett större flertal när han 2011 utformade en specialflaska för Absolut vodka.

ed.itions: Söderberg släpps i december på www.ed-art.se
Upplaga: 80
Pris: 3900 ink moms
Teknik: Litografi
Storlek tryck:39x29cm
Storlek papper: 46x34cm

ed.itions är ed.s egen utgivning. Här bjuder vi in konstnärer som tidigare inte jobbat med tryck, för att få in nya influenser i tryckvärlden och för att tillgängliggöra intressanta konstnärskap för en bredare publik. Tidigare ed.itions-konstnärer är Jesper Nyrén och Cilla Ramnek.