×

brandelius

ed. presenterar stolt sitt samarbete med allkonstnären Catti Brandelius.

Brandelius har genom åren arbetat med i princip alla konstnärliga tekniker men är kanske mest känd för sin performancekonst. Här ikläder hon sig under en längre tid en roll och undersöker samhälleliga normer i relation till denna. Många har sett henne som Miss Universum, en roll i vilken hon vände på begreppen för vad en skönhetsmiss ska vara. Brandelius Miss Universum var högljudd och krävande och ville inte behaga världen utan snarare förändra världen så att den skulle behaga henne. Som Miss Universum sjöng Brandelius i bandet Doktor Cosmos.

Hon har även verkat som ”Profesora”, en självproklamerad professor och folkbildare som reste land och rike runt för att förmedla information som av någon anledning ramlat ur historieböckerna och för att dissekera kunskapsbegreppet. Vem äger kunskap? Hur ser den ut? Var kommer den ifrån? Vems kunskap är det som räknas?

Brandelius pappa är också närvarande i hennes konst. En man missuppfattad av världen som flydde verkligheten i lite alltför hög grad, som så många andra manliga genier. Pappan sjöng ofta Taube för Catti Brandelius, som barn. Därför har hon även iklätt sig rollen som Taube – härförare, sjöman, ständigt på jakt efter äventyret och kvinnorna.

Serigrafierna som presenteras hos ed. är i de flesta fall relaterade till Brandelius olika projekt och figurerna som återkommer känns igen; det missförstådda manliga geniet, den gråtande skönhetsmissen, hjältarna som vi alltför ofta glömmer bort.

Se alla Catti Brandelius verk


Catti Brandelius läser från sitt verk "Hjältesviten: Madonna":