×

arbete pågår

Just nu är Jesper Nyrén i full färd med att jobba fram tre verk som kommer att bli ed.s första egna utgivning, under vinjetten ed.itions.ed. fick följa med till Grafiska sällskapets verkstad på Fiskargatan, precis bakom Mosebacke torg, för att följa arbetet. 

Här jobbar Jesper Nyrén tillsammans med erfarna konstnären och grafikern Alexandra Kern. Hon har under en längre tid arbetat med fotopolymer, en teknik där man använder sig av ljuskänsliga plåtar som belyses och framkallas i vattenbad. Konstnären tecknar på en ritfilm som läggs över plåten när den belyses. Själva belysningen sker i en UV-maskin. Genom denna process överförs ritfilmens bild till plåt. De delar av plåten som belyses härdas och förblir glatta. Där kommer färgen alltså inte att fästa när man går vidare till tryckprocessen. De partier som är mörka på ritfilmen släpper inte igenom ljus, vilket gör att plåten där inte härdas, utan struktur skapas och färgen fäster.

Nästa steg för Jesper Nyrén är att testtrycka sina plåtar för att få fram rätt färgkombinationer. Det gör han tillsammans med mästertryckaren Siv Johansson som har sin verkstad i Björkhagen utanför Stockholm.

Fortsättning följer alltså!

Nyfiken på Jesper Nyrén? Se mer på www.jespernyren.com.