Disa Rytt
f. 1984, Lidköping

Disa Rytt ser sitt konstnärliga arbete som ett utforskande av måleriets material, där både plats, ljus och vår egen uppfattningsförmåga blir avgörande faktorer för hur verken kommer att upplevas. Även konstverkets egna beståndsdelar prövas – duk, färg och ram bidrar till att skapa det slutgiltiga verket. Därför är Rytts verk idag lika mycket skulptur som måleri – hon experimenterar med transparenta målardukar, målningar som fortsätter från duken ut på väggen, konstverk som ställs mitt i rummet och därmed kan betraktas från alla håll och färger så starka att de nästan kliver ut ur bilden, mot betraktaren.


Disa Rytt gick ut Kungliga konsthögskolan 2012 och har sedan dess ställt ut på både gallerier och konsthallar runtom i Sverige. Hon har dessutom mottagit ett antal stipendier, däribland det prestigefyllda Bærtling-stipendiet som delas ut till unga konstnärer som arbetar i Bærtlings anda.


Aktuellt

Läs: Ateljébesök hos Disa Rytt av Monday Art Project. Läs här

Utställningar: 2016, popup-galleri, ed. art och Grafikens Hus. Läs mer

2015, Bortom glömskan, Galleri Flach

2013, Galleri Anna Thulin. Ur recensionen av Håkan Nilsson i Dagens Nyheter: "Disa Rytt arbetar i en minimalistisk kontext, där såväl konstverkens proportioner i relation till den mänskliga kroppen som deras förhållande till rummet har varit viktiga. Denna femtioåriga tradition är så begränsad till sitt visuella uttryck att man skulle kunna tro att den inte längre lämnar utrymme för överraskningar. Men överraskad är precis vad jag blir. Trots de strikta formella begränsningarna, aktiverar Rytts målningar en mängd relationer som närmast är att beskriva som förskjutningar: mellan det skira och det stränga; mellan yta och bakgrund; mellan måleri och objekt; mellan objekt och installation. Just när jag tror att jag har förstått, ser jag något nytt. Det bådar gott för framtiden."

Besök: www.disarytt.se

Fler bilder

Alla verk av Disa Rytt

Visar 1 - 9 av 9 konstverk