ed.itions: ömalm

Nu lanserar ed. art ett helt nytt konstverk av Cecilia Ömalm, framtaget exklusivt för oss. Sea of Tranquility är ett verk som skapats med hjälp av solens strålar; en bild av en måne som inte är en måne, inte en plats, utan ett öga, en tanke eller ett tillstånd.

Stillhetens hav är namnet på en av de största kratrarna på månens framsida. I sitt konstnärliga arbete utgår Cecilia Ömalm ofta från platser, rum och tillstånd. Hon har länge fascinerats av detta icke-hav och månen som en mystisk och poetiskt laddad plats. I denna digitalt bearbetade variant av månen liknar månen en stor blank iris, ett öga som betraktar betraktaren.

– Jag har återvänt till min fotografiska bakgrund för att skapa något i den tidiga metod som framför allt arkitekter använde från mitten av 1800-talet för att kopiera ritningar, så kallad cyanotypi, berättar Cecilia Ömalm.

Sea of Tranquility, cyanotypi, 2016

Genom ett modernt konstruerat glasnegativ som pressas mot cyanotypipapperets yta har det ljuskänsliga papperet exponerats med direkt solljus. Papperet är bestruket med järnsalter som avger en blå färg vid kontakt med UV-ljus, och när pappret sköljs med vatten framträder tonen och fortsätter djupna i upp till ett dygn. Den alkemiska processen resulterar i allt från cyan till preussiskt blå nyanser.

Varje kopia i upplagan skiftar i intensitet beroende på tidpunkt och ljusets kvalitet då den exponerats. På baksidan av varje verk har konstnären angivit longitud, latitud, datum, väder och tidsintervall som en länk till den plats och de förutsättningar som skapat varje enskilt verk. 

Se och köp verket här

Fakta om Sea of Tranquility
Konstnär: Cecilia Ömalm
Upplaga: 50
Storlek: 63x63cm
Papper: "Solpapper", syrafritt papper bestruket med järnsalter, åldersbeständigt

ed.itions Ömalm

ed.itions Ömalm

Genom ett modernt konstruerat glasnegativ som pressas mot cyanotypipapprets yta har Cecilia Ömalm exponerat det ljuskänsliga pappret med direkt solljus. 

ed.itions Ömalm

Varje kopia i upplagan skiftar i intensitet beroende på tidpunkt och ljusets kvalitet då den exponerats.

ed.itions ömalm

ed.itions ömalm

Efter exponering i solljus framkallas bilden med vatten.

Sea of Tranquility, cyanotypi.

Foto: Frida Vega Salomonsson