stockholmiana

Nu har Mikael Wahrby ökat på sin serie uppskattade Stockholmsmotiv med ytterligare fem bilder, från Västertorp till Årstabron.

Vid första anblick förstår betraktaren att Wahrbys konstnärskap präglas av att avbilda ting. Men det som gör hans etsningar så speciella är hans strävan efter symmetri. I sitt skapande leker han med bildens element och komponenter, där han både adderar och tar bort beståndsdelar. Resultatet blir vackra kompositioner fulla med historiska referenser, platser att se på ur nya perspektiv. Du kan läsa mer om konstnären här.

Mikael Wahrbys bilder är etsningar, en teknik där konstnären arbetar direkt på en kopparplåt, som sedan etsas med syra för att fixera bilden i plåten. Wahrbys verk är gjorda på en och samma plåt men i många steg - de delar av plåten som är färdiga täcks över när andra delar ska bearbetas och etsas. Att ta fram en färdig plåt tar konstnären ungefär en månad. Läs mer om etsningar här.

Västertorp är Stockholms största skulpturpark och byggdes på 1950-talet. I Wahrbys etsning återfinns skulpturer av bland annat Erik Grate, Henry Moore och Arne Jones. Köp här

Stadsbiblioteket, ed. arts granne, är uppbyggt i spännande geometriska former. Trappan till entrén är delvis omsluten av en funktionalistisk terrass och själva byggnaden betår av ett kubistiskt block med en hög cylinder på toppen. Köp här.

Sagerska palatset, den officiella bostaden för Sveriges stadsminister, var från början ett litet privat palats i fransk renässansstil. Vackra järnsmiden, stuckaturer och ett centralt placerat burspråk dominerar i etsningen. Köp här

Bollhuset, även kallad Finska kyrkan, är avbildad med den mjukt rundade gaveln från 1600-talet. Utgångspunkten för etsningen är en torrnålsgravyr från 1920 av Gustav Isander. Köp här.

Årstabron som består av en lång rad valvbågar av betong. Likt en klassisk akvedukt sträcker sig bron över Årsta holmar. Den nya järnvägsbron med sin vågliknande undersida löper parallellt med den gamla bron. Köp här.