mytiska rum

Nu presenterar ed. art Kristina Bengths allra första litografi. Hennes verk har tidigare bara funnits tillgängliga som akvarelloriginal, och det är därför extra kul att få visa upp "Det ljus som delats", som konstnären arbetat fram under sensommaren.

I sitt akvarellmåleri utgår Kristina Bength från fotografiskt arkivmaterial. Utifrån detta försöker hon skapa nya historier. Det tidiga fotografiet är en ständig inspirationskälla – måleriet blir ett sätt att transformera bilderna och göra dem till konstnärens egna. Bength har ofta utgått och lyft fram bortträngda och glömda historier, bland annat i ett projekt som dokumenterade de fängelse- och mentalsjukhusmiljöer där fotografen och skådespelaren Amanda Kristina Pedersen rörde sig under 1900-talets början. Pedersen verkade under flera identiteter, både som man och kvinna, och dömdes för bedrägeri och förfalskning.

Den fotografiska förlagan till "Det ljus som delats" är hämtad från det gamla sanatoriet Solliden i Östersund, där patienterna på sin tid isolerades och behandlingen bestod av frisk luft. Bength har arbetat direkt på ritfilm som sedan använt för att exponera litografiplåtarna.

Se och köp verket

Arbetet utförs på ritfilm som sedan överförs fotografiskt till litografiplåtar. I Kristina Bengths fall blev det fem plåtar. Det finns alltså inget "original", verket finns bara som grafiskt blad. 

Kristina Bength är utbildad vid Akademin Valand i Göteborg, med examen 2008, samt Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hon är idag en väletablerad konstnär som ställt ut på konsthallar och gallerier runtom i Sverige, och även representerats på konstmässor utomlands. 

Arbetsmaterialet: tusch, penslar, tejp, papper och hårtorkTryckpressen arbetar