viktlöshet

 

På Affordable Art Fair 2017 lanserar ed. art sitt senaste konstnärssamarbete – med Anneè Olofsson.

Trycket som Olofsson tagit fram bär den suggestiva titeln Mourning hours days of mirage nights of mist och fångar ett viktlöst tillstånd. En kvinna ligger i vattnet med ansiktet ovanför ytan. Men kameran – och därmed betraktaren – befinner sig under kvinnan, omgärdad av vatten. ”Jag ville försöka komma åt känslan man har när man sörjer”, berättar Anneè Olofsson, ”känslan av att hamna i ett vakuum i sorgen, att inte veta var man befinner sig, att man är så nära att sjunka. Men man väljer ändå livet.”

När Anneè Olofsson 2014 visade storformatsfotot Mourning, från samma bildsvit, hyllades detta av kritikerna. Mourning hours days of mirage nights of mist utgår från ett analogt negativ som digitaliserats, förts över på plåt och anpassats till djuptryckets värld, sedan tryckts av Jenny Olsson, lärare i djuptryck på Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Bilden har därmed fått djuptryckets särprägling, tryckt på 300 grams bomullspapper. Detaljer i bilden är handkolorerade.

Se och köp verket

Anneè Olofsson arbetar med fotografi, video, skulptur och installation, men mest känd är hon för sina fotografiska verk. I enkla, slagkraftiga bilder skildrar hon tillstånd och känslor, ofta med sig själv som modell. I bilderna finns en ren skönhet som tilltalar, men där döljs också ofta ett obehag. Svärtan är ibland påtaglig, både bildligt och faktiskt. Åldrande och sorg är återkommande teman, men här finns också förtröstan.

Olofsson lyfts ofta fram som en av Sveriges främsta konstnärer inom fotomediet. Hon är utbildad vid Oslo Konsthögskola med examen 1997 och har sedan dess ställt ut runtom i världen. 2011 presenterades hennes konstnärskap med en stor soloutställning på Kulturhuset i Stockholm. Hon är en av få svenska konstnärer som finns representerad med ett verk i samlingarna på Museum of Modern Art i New York.