Charlotte Gyllenhammar
  

Charlotte Gyllenhammar arbetar främst med skulptur, fotografi, video och installation, fastän konstnärskarriären tog sin början med måleri. Genombrottet kom 1993 när Gyllenhammar hängde en 120-årig ek upp-och-ner över Drottninggatan i Stockholm. De teman som de tidiga verken berörde, som sårbarhet, rotlöshet, kontroll och konflikt, återkommer alltjämt i hennes konstnärskap. Flera av hennes skulpturer har fått permanenta placeringar på offentlig plats, bland annat i Stockholm, Malmö, Umeå och Göteborg.


Gyllenhammar är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Royal College of Art i London, med examen från den sistnämnda 1991. Idag är hon ansedd som en av Sveriges främsta konstnärer och hennes verk återfinns i bland andra Moderna Museet, den finska motsvarigheten Kiasmas samlingar samt National Museum of Women in The Arts,  Washington och Power Station of Art, Shanghai.


Aktuellt

Utställning: November 2016, separatutställning Fotografiska, Stockholm
Januari 2017: grupputställning, Whitechapel Gallery, London

2015: Göteborgs konstmuseum. Ur utställningskatalogens text av Johannes Nordholm: "Gyllenhammars rymd är öppen i alla riktningar och tycks sakna fast grund, vilket skapar ett kusligt sug. Verkens förmåga att drabba är uppenbar − man märker den som en ilning av medkänsla, ett hugg i bröstet. De är präglade av en självklar tilltro till den konstnärliga gestens kraft att beröra." Läs mer

Utsmyckning: Skulpturen/fontänen "Mother" i Hyllie, Malmö. Läs mer
Göteborgs Stads minnesmärke över Raoul Wallenberg. Läs mer
Ny utsmyckning i Malmö, "&child", september 2016 

Webbwww.charlottegyllenhammar.com

Fler bilder

Alla verk av Charlotte Gyllenhammar

Visar 1 - 6 av 6 konstverk