Roger Metto
f. 1964, Kiruna

Roger Mettos färgsprakande landskapsmåleri frammanar ofta känslan av människans litenhet inför en storslagen men också mystisk natur. Uppväxten i Kirunas fjällvärld har påverkat Metto att vilja berätta om detta vidsträckta landskap, med sina överväldigande bergsmassiv längs horisonten; från stadens belägenhet i en bergssluttning syns hela fjällvärlden i ett vidsträckt panoramaformat i alla väderstreck. Målningarna blandar det klassiskt avbildande med abstrakta element – inspirationen kommer ifrån naturen, men även ifrån den utmaning och de möjligheter som måleriet självt erbjuder.


Roger Metto är utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och finns idag, efter år av aktiv utställningsverksamhet, representerad i de stora svenska museernas samlingar. Han har gjort flera offentliga utsmyckningar.


Aktuellt

Utställning: 2017, Bildmuseet Umeå.

2016, Konsthallen Hishult tillsammans med Joachim Carlsson och Lukas Göthman.

2015, Uppsala konstmuseum tillsammans med Lukas Göthman

2014, Galleri Olsson, Stockholm. Ur recensionen av Anders Olofsson: "Roger Metto är en av våra mest färgdjärva konstnärer. I hans målningar kombineras färger och nyanser av färger som man på papperet knappast skulle tro kunde fungera tillsammans. Men det gör det i alla fall. Något av förklaringen står att finna i ett sätt att betrakta världen som närts av såväl uppväxten i Norrland som erfarenheter från den amerikanska Västern. Ljuset känns på något oförklarligt sätt likartat, och producerar en färgkänsla som stegras till ett starkt vibrato."

Alla verk av Roger Metto

Visar 1 - 28 av 28 konstverk