Max Book
f. 1953, Långsele

Max Book hör till de konstnärer som gjorde strålande debut under det galna 80-talet. Första utställningen ägde rum på legendariska Galleri Engström 1980. Med sitt kraftfulla, expressiva måleri fick han stora framgångar både inom galleri- och museivärlden, och blev något av en konstens rockstjärna. Under 2000-talet har Max Books börjat använda sig av fotografiska förlagor i sitt måleri. Resultatet blir mer figurativt, men samtidigt ut-och-in-vänt, skruvat, nästan psykedeliskt med ständigt lurande mörka undertoner.


Book är självlärd inom konsten. Han har haft ett stort antal utställningar på museer runtom i landet och finns representerad med ett antal verk Moderna museets samlingar.


Aktuellt

Utställning: Vår 2016 "Mata Hare", retrospektiv på Waldemarsudde. Ur Mårten Arndtzéns recension i Sveriges Radio:

Max Book är och förblir "ett barn av det sena 1970-talet./.../ Av punken och postpunken: det oskolade, kraftfulla uttrycket, det envisa motståndet mot allting tryggt och trevligt, och så förstås undergångsstämningarna - som visserligen bär på ett eko från kalla kriget, men utan att kännas det minsta inaktuella. 

Ändå blir det aldrig dystert. Det finns en skruvad humor som bryter fram överallt, i detaljer och titlar. Men också för att själva avgrunden är så lockande hos Book. Jag kan stå i timmar framför hans sönderfallande världar, och hela tiden upptäcka nya saker medan jag sjunker."

Läsning: Max Book i tidskriften 90-tal år 1997, i samtal med Håkan Rehnberg och Ola Billgren om måleriets förutspådda död. Till artikeln

Besök: Max Books blogg

Alla verk av Max Book

Visar 1 - 2 av 2 konstverk