För utomstående ter sig konstvärlden ofta lite svår att förstå sig på. ed. art vill att det ska vara lätt och njutbart. Så här kommer svar på några vanliga frågor. Och så lite praktiska ting.

Utbud och urval

Hur görs urvalet av verk hos ed. art?

Vi försöker hitta ett brett utbud med olika typer av motiv och uttryck, men av hög kvalitet. Det gör vi dels genom att samarbeta med etablerade tryckare och gallerier, dels genom att själva leta reda på intressanta konstnärer.

Jag är konstnär och undrar om ni vill sälja mina verk, hur ska jag göra?

ed. art letar alltid efter nya verk. Känner du någon, eller gör du tryck själv, mejla oss bilder på info [at] ed-art.se.

Varför finns det tjugo verk av en konstnär och bara ett av en annan?

Konstnärer jobbar på väldigt olika sätt med tryck. Vissa kanske har tryck som sitt främsta medium, medan andra har gjort ett blad, en gång, inbjuden av en tryckare. ed. jobbar både direkt med konstnärer som gjort många tryck och med tryckare som gjort samarbeten med en mängd konstnärer, men få tryck per konstnär.


utbud


priser o.
betalning

Priser & betalning

Hur sätts priserna?

Priset på ett verk sätts av konstnären i samarbete med ed. art och eventuella tryckare och gallerister. Priset kan bero på en mängd olika faktorer. Det handlar förstås om hur etablerad konstnären är, men även på vilken typ av tryck det handlar om, hur stor upplagan är, hur tekniskt komplicerad verket är att framställa och så vidare. 

Är priserna inklusive moms?

Priserna som anges på ed-art.se är inklusive 25% moms. Företag kan bokföra konstinköp för mindre än 10.000 kr som förbrukningsinventarier, det går alltså bra att dra momsen på mindre konstköp. 

Jag såg ett verk på nätauktion som kostade mycket mer/mycket mindre, påverkar det era priser?

Självklart är första- (direkt från konstnären via agent, ex ed. art eller ett galleri) och andrahandmarknaderna (auktionshus) beroende av varandra. Men det finns stora skillnader. När du köper ett verk på förstahandsmarknaden betalar du för det utförda arbetet, medan du på andrahandsmarknaden betalar en tidigare ägare. Därför baseras prissättningen på helt olika parametrar och hänger inte alltid ihop.

Kommer mitt verk att vara en bra investering?

Värdet på konst kan gå både upp och ner. Vi råder dig att köpa konst främst för att du vill omge dig med intressanta bilder som gör livet lite rikare.

Hur betalar man?

Både privat- och företagskunder kan välja att betala med kort eller på faktura. Båda metoderna hanteras av Payson, ett företag specialiserat på säkra webbetalningar. Läs mer under Köpvillkor.
Inramning

Jag vill rama in mitt verk i en annan ram än de förvalda, hur gör jag?

Det finns oändliga möjligheter med inramning, våra förhandsval är bara förslag. Kontakta oss om du vill ha något annat!

Varför har vissa verk passepartout som förval för inramning och andra inte?

De alternativ som ligger på verkens sida är förslag som ed. art tycker passar bra, men inramningsvalen är bara förslag och går så klart att göra på andra sätt. Kontakta oss i så fall.

Kan jag rama in mitt verk i en ram från IKEA?

Vill du att ditt verk ska leva ett långt och fint liv tycker vi att du ska vända dig till en riktig rammakare. Det beror på att de använder sig av syrafri kartong. Syran som annars finns i passepartouter och bakkartonger kommer på sikt att göra att ditt verk gulnar och på väldigt lång sikt blir ”uppätet” av syran. Papperet vittrar sönder.

Dessutom blir det så mycket finare med en måttanpassad, välsnickrad ram!

Vad är passepartout?

Passepartout är den vita kartongram som ibland läggs runt konstverket i en inramning. Passepartouten används för att skapa ett avstånd mellan konstverket och ramen - ge det lite luft. 

När ska man ha passepartout?

Det är förstås en smaksak, men blad som i sig själva har bred kant runt trycket behöver generellt inte passepartout. Blad som har en liten kant gör att det kan bli lite för kort mellan ram och motiv, så att det känns lite trångt. Då passar det bra att lägga till en passepartout. Om trycket går ända ut till bladets kant passar passepartout dåligt eftersom passepartouten läggs över kanten, och i så fall döljer en del av motivet.

Vad är en lådinramning?

En lådinramning innebär att konstverket inte läggs direkt mot glaset, utan att en liten list läggs mellan ram och bakkartong, vilket gör att bladet får "andas" lite. Det är en lite exklusivare inramning som passar exempelvis blad som är tryckta på mycket tjockt papper, blad med relief eller blad med rivna kanter där man vill se mer av liv i papperet än vad man gör om man pressar det mot glaset.


ramar

frakt

Frakt

Hur skickas verket som jag köpt?

Vi skickar både inramat och oinramat som värdeförsändelser med Posten. Det betyder att de måste hämtas ut med legitimation från ditt närmaste postkontor, alltså inte närmaste postombud.
Oinramade verk skickas i ett stort platt paket, inte på rulle.

Jag har valt inramning, garanterar ni att verket inte går sönder i frakten?

Vi packar alla våra paket så noga vi kan för att säkerställa att de inte går sönder. Men skulle olyckan vara framme under transporten så tar vi ansvar för att du får hem ett helt verk.


Upplaga

Är alla verk som ni säljer signerade? Varför är det viktigt?

Ja, alla verk är signerade. Detta är särskilt viktigt i upplagevärlden eftersom det ofta är en tryckare som trycker upplagan. Signaturen visar att konstnären sett och godkänt varje enskilt blad.

Är det bättre med ett verk som ligger tidigare i upplagan, dvs är 2/50 bättre än 45/50?

Nej. Det stämmer att exempelvis kopparplåtar kan slitas, men idag förstärker man i många fall dessa så att de håller för en större upplaga, eller så anpassar man upplagans storlek så att man använder plåtarna i den utsträckning de tål.

Vad betyder AP och EA?

AP betyder Artist’s Proof och EA betyder Épreuve d’artiste. Det är de blad som en konstnär, vid framtagandet av en upplaga, har rätt att behålla själv. Dessa blad trycks utöver den numrerade upplagan.

Vad betyder PP?

PP betyder Printer’s Proof och är de blad som en tryckare, vid framtagandet av en upplaga, har rätt att trycka för att behålla själv. Dessa blad trycks utöver den numrerade upplagan.

Mer om tryck och trycktekniker


upplaga