×

välbefinnande

välbefinnande

Den exklusiva spaanläggningen sjuder av entusiastisk idealism och är fylld av individer med holistiska behov. Detta är en hälsoutopi; här skapas löften om framgång och personligt välbefinnande genom kroppskontroll och självdisciplin, lockande och groteskt på en och samma gång.

God hälsa är synonymt med skönhet och självförverkligande. Samtidigt låser den fast oss vid känslan av personlig otillräcklighet; i jakten på det goda livet och självoptimering frodas ensamheten och otryggheten.

Välbefinnande-serien består av flerfärgade koppartryck med spa-anläggningen som motiv. Bildernas tomma, överväldigande utrymmen är livlösa, men väntande, som om något är på väg att hända. Arkitekturens framåt- och uppåtsträvande konstruktioner hjälper till att skapa en känsla av en darrande stillhet, samtidigt utopiskt drömmande och dystopiskt hotfulla.

Melankolin och passiviteten i bilderna är både alienerande och förväntansfull – en blandning av rädsla, tvivel och hopp. De är frysta i övergången från ett tillstånd till ett annat - ett limboland av ensamma korridorer, skrämmande trappor och en identitetslös skara som väntar på en outtalad förlösning.

Malou da Cunha Bang har skapat verken genom en tidskrävande och egen tryckmetod. För varje konstverk har har gjort fyra nästan identiska bilder på lika många kopparplåtar. Därefter har plåtarna färgats in i svart, rött, gult och blått som sedan tryckts ovanpå varandra, till en fyrfärgsbild, en metod som är ovanlig inom grafiken.

Verken är gjorda i små upplagor om mellan 3 och 6 exemplar. De släpps till försäljning på ed-art.se söndag 16 januari

Vila, pappersstorlek 57x43cm, upplaga 4, 5000kr

Blickstilla, pappersstorlek 57x43cm, upplaga 6, 5000kr

Välkomst, pappersstorlek 49x53cm, upplaga 3, 5000kr

Rum för trivsel, pappersstorlek 65x39cm, upplaga 6, 5000kr

På kanten, pappersstorlek 47x50cm, upplaga 4, 5000kr

Höga förväntningar, pappersstorlek 46x40cm, upplaga 5, 4500kr

Förväntansfull församling, pappersstorlek 71x53cm, upplaga 3, 5600kr