×

total system failure

total system failure

Vi är glada att presentera tre bilder ur konstnären Erik Berglins serie Total_System_Failure på ed-art.se! Seriens tre bilder med sina uppskruvade färger och morfade former står i direkt motsats till den naturidyll som de avbildar. Det är typiskt för Erik Berglins arbetssätt. Han har kommit att arbeta med framförallt fotografi i en vid bemärkelse, långt ifrån det dokumentära; han skapar fiktiva berättelser, arbetar med appropierat material från internet och gör ingrepp i det offentliga rummet.

Total_System_Failure är en serie bilder som är framställda genom att manipulera eller lura de digitala verktygen i dagens bildredigeringsprogram. En del av konstverken är rena så kallade glitches. Termen glitsch kommer från tyskans glitschig och betyder hal eller halkigt. Den används för att beskriva ett oväntat tekniskt problem som resulterar i en estetiskt tilltalande effekt. En riktig glitsch uppstår okontrollerat i mjukvaran, men effekten har blivit så populär att det numera görs särskilda dataprogram som försöker återskapa dessa digitala skönhetsfläckar. En del av verken i den här serien består av en större mängd bilder som Erik Berglin har manipulerat för att efterlikna den slumpmässiga estetiken i glitchar, men i själva verket har konstnären gjort alla effekter med mödosam digital retusch. 

Bildredigeringsprogrammens algoritmer har i sig ingen estetisk uppfattning, säger Erik Berglin. De försöker bara rent logiskt tillgodose brukarens behov och begär. Jag hittar luckor i systemen där det går att tvinga programmet till att på egen hand producera visuellt material. Det är ett samarbete med datorn i vilket jag styr innehållet och de konceptuella ramverken medan datorn gör de estetiska besluten. 

De tre konstverken på ed-art.se är exempel på bilder som inte är rena glitchar, utan är sammansatta av ett stort antal bilder som komponerats för att uppfattas som en glitch. Arbetet påminner mer om att jobba med sax och klister – fast i datorn – än om fotografi.  

Erik Berglin

Erik Berglin erhöll sin Master of Fine Arts från Akademi Valand i Göteborg år 2010. Han har fått ett tjugotal stipendier och finns representerad i samlingarna hos bland andra Musée de Élysée i Schweiz, Hasselblad Center och Göteborgs Museum. 2022 tilldelades han Svenska fotobokspriset för sin bok The Bird Project.

Läs mer och se alla konstverk av Erik Berglin